Stäng
Fatboy Hängmatta Headdemock 4159:-

Beslysningsguide

Uppdaterad 2021-06-04

Hur ska man tänka för att få bra belysning? Att välja ljuskälla till ett rum är en vetenskap i sig. Det är många olika värden att ta i beaktning för att kunna välja rätt ljuskälla till varje rum. Vi ska försöka att reda ut begreppen här för att underlätta för dig som kund.

LED – framtidens ljuskälla

LED eller ljusdioder är det som revolutionerat belysningsbranschen och den stora ersättaren till glödlampan. Med LED mäter man ljusstyrkan i Lumen (Lm) istället för Watt. LED står för Light Emitting Diode. Det finns många fördelar med LED, några av dem är LED-lampans långa livslängd­­ och dess 90% energibesparing. Idag finns det många olika varianter på LED-ljus som matchar våra krav på färgtemperatur och färgåtergivning. En del av våra lampor har inbygg belysning, vilket idag är möjligt just för LEDens livslängd. Ett exempel är Taklampa Asteria från Umage som har en brinntid på 25000h och en 10års garanti på ljuskällan.

LED Framtidens Ljuskälla

Lumen istället för Watt

Lumen använder vi för att mäta ljuskällans ljusflöde, alltså hur mycket ljus lampan ger. När du ska välja ljuskälla är det en bra idé att titta på hur mycket ljus ljuskällan ger. Ljuskällans Lumen tal avgör vilken ljusstyrka ljuskällan har. Ju högre lumental, desto mer ljus.

Till höger har vi listat glödlampans Watt och jämfört den med LED-lampans Lumen. Detta kan hjälpa dig att översätta glödlampans Watt till Lumen och att göra rätt val av ljuskälla. Tittar vi i tabellen till höger ser vi att en klassisk 40 W glödlampa motsvarar en lampa som har ett ljusflöde på ungefär 410-470 lumen. Då kommer du uppfatta ljuset som detsamma.

WATT vs Lumen

 • 15 W motsvarar ungefär 120-135 lm
 • 25 W motsvarar ungefär 220-250 lm
 • 40 W motsvarar ungefär 410-470 lm
 • 60 W motsvarar ungefär 700-805 lm
 • 75 W motsvarar ungefär 920-1055 lm
 • 100 W motsvarar ungefär 1330-1520 lm

Den gamla glödlampan har ersatts av nya energrisnåla ljuskällor, där LED ljuskällan är den största. Många ljuskällor påminner om de gamla glödlamporna då man har försökt efterlikna designen med det globformade glaset och glödtråden - allt för att behålla retro känslan. Det finns även ljuskällor där själva glaset är rökfärgat. Vi har lampor där ljuskällan står i centrum och en klotlampa med rökfärgat glas är ett stilsäkert val.

 

Vad står Ra för på en ljuskälla?

Ra är ett färgåtergivningstal och mäts på en skala från 0 till 100%. Färgåtergivningen är viktigt för ljuset kvalitet. Ra värdet anger hur verklighetstroget vi upplever färgerna från föremålet som vi belyser. I ett sovrum där du ska välja vilka kläder du ska ha på dig är det bra om klädernas färger återges rätt. Dagsljus, naturligt ljus har en färgåtergivning på 100% och är det som återger färger bäst. En färgåtergivning på 89 Ra är bra.

Vad är Kelvin (K)?

Du kanske har sett på ljuskällor att det står ett tal följt av bokstaven K. K står för Kelvin och är ett sätt att mäta färgtemperatur och kelvinskalan används för att beskriva just ljuskällor. Ett lågt Kelvin värde ju varmare och mer gulaktigt är ljuset, tex ett stearinljus som ger 1500K. Ett högt Kelvin värde ger ett kallare eller svalare ljus som går åt det vita hållet tex en arbetslampa som oftast har ett Kelvin värde runt 4000K. En neutral belysning har en färgtemperatur på 5000k, vilket även motsvarar dagsljus en solig dag.

 • Varmt vitt: 2200-3300 K
 • Kallt vitt: 3300-5500 K

Ljuskällans Sockel

Den tre vanligaste modellerna när det kommer till storleken på sockeln är: sockel E27 som har en stor skurvsockel, E14 som har en liten skruvsockel och GU10 som är en bajonettsockel.

Att tänka på

Tänk på att läsa vägledningen för att ta reda på vilken Max Watt din lampa klarar av, samt vilken sockel din lampa har.

Att välja rätt ljuskälla till varje rum

Olika rum kräver olika belysningsalternativ. Ett bra tips är att börja med allmänbelysningen och rummets primära funktion, därefter kan man blanda in fler ljuskällor och olika belysningspunkter.  En blandning av ljuskällor samt med olika styrkor skapar dynamik och hjälper till att skapa ett  hemtrevligt rum. Satsa på runt fem ljuspunkter i ett rum för att få till det där lilla extra, är rummet större är fler ljuspunkter en bra idé.

Vi har delat in belysningen i tre grupper: allmänbelysning som är den första man bör fokusera på, dekorationsbelysning som ger stämning till rummet och arbetsbelysning som kräver ett bra ljusflöde samt ett vitt och klart ljus.

Allmänbelysning är rummets primära ljuskälla och är oftast taklampan. I ett mellanstort rum på ca 10-25m² är som regel en ljuskälla på 700-800 Lumen ett bra val. För att göra det lättare kan vi jämföra med en glödlampa på 60W som de flesta haft i deras taklampor. Den motsvarar ca 700-800 Lumen och har en färgtempeatur på 2700 Kelvin. Vill du hellre ha en ljuskälla som motsvarar 40W glödlampan är ca 450 Lu.

Dekorationsbelysningen kan vara bordslampor eller fönsterlampor som avger ett svagare men varmare ljus, allt för att skapa stämning i rummet. Är det mysbelysning du vill ha kan vi rekommendera ljuskällor med ett Lumen värde på ca 70-150 Lu och ett Kelvin värde på ca 2000-2500 K. Lumen är styrkan på ljuset och Kelvin färtemperaturen på ljuset.

Arbetsbelysningen är precis vad det låter, belysning för arbetsplatsen. Här vill vi gärna ha bra belysning som inte gör oss trötta. Ett kallt sken är att föreda, vilket innebär ett Kelvin värde på 3300-4500 K. Ljuset ska även vara kraftfullt vilket innebär ett Lumen värde mellan 800-1500 Lu. I denna kategori hittar vi även läslampor och här är oftast avståndet till din bok eller tidning mindre, vilket gör att en Lumen värde på ca 400 Lu räcker.

Köp ljuskälla på living.se

Kom ihåg att beställa ljuskällor som passar till din nya lampa. På Living Furniture har vi en mängd olika ljuskällor att välja mellan. I produktbeskrivningen anger vi Volt (V), Max Watt (W) samt ljuskällans färgtemperatur (K), färgåtergivning (Ra) samt styrkan (Lm) i så stor utstäckning som möjligt. Du hittar även information om vilken sockel lampan har. Se alla våra ljuskällor här.

 

 

Ett urval av våra ljuskällor

 • Transparant
By Rydéns Ljuskälla Filament Ø45mm
By Rydéns 189 kr
Ljuskälla som är dimbar
 • E27
By Rydéns Filament Dekorationslampa Led Dimbar Ø6cm
By Rydéns 209 kr
Ljuskälla från By Rydéns
 • 5w
By Rydéns Ljuskälla Dimbar Led Gu10 5W
By Rydéns 129 kr
Dimbar ljuskälla
By Rydéns Ljuskälla LED 2W Dimbar (2-Pack)
By Rydéns 169 kr
Ljuskälla med G9 sockel
By Rydéns Ljuskälla E27 Filament Led 4W 58Mm
By Rydéns 189 kr
Dimbar ljuskälla i LED
Umage Ljuskälla Idea Led-Lampa A+, 13 W, E 27
Umage 125 kr
LED-lampan som är giftfri, sparar energi och håller sig sval
Umage Ljuskälla Idea Led-Lampa, A+, 6W, E27
Umage 195 kr
Snyggt designad LED-lampa som flirtar med Thomas Edisons orginallampa.
 • 5-Pack
Elflugan Original Ljuskälla E10 12V 3W
Ljuskälla till Elflugan Grande
Köp din ljuskälla på living.se

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vi köp över 795kr