Mattor

Mattor - En viktig del av heminredningen

Mattor

Mattor är en viktig del av heminredningen och fyller många viktiga funktioner, bland annat bidrar en matta till att skapa en varm och ombonad känsla. En matta framhäver soffan, matbordet och till och med golvet den ligger på samtidigt som en matta dämpar ljud och ekningar. Hos oss på Living Furniture hittar du mattor från kvalitetsleverantörer som Linie Design, Kilroy Indbo, Pappelina, Strehög-InHouse Group med flera.


Sortering:
Artiklar per sida:
12 artiklar
Pappelina Matta Mono
-10%
SALE
Pappelina från 2 200 kr
Plastmatta med hela 200 olika varianter på storlekar och färger
Pappelina Matta Edit
-10%
SALE
Pappelina från 1 300 kr
Stilren matta med diskret mönster
Pappelina Matta Kotte
-10%
SALE
Pappelina 1 912 kr
Stilren och vackert mönstrad plastmatta
Pappelina Matta Svea
-10%
SALE
Pappelina från 1 453 kr
Vacker enfärgad plastmatta som får liv genom sin vävningsmetod
Pappelina Matta Vera
-10%
SALE
Pappelina 1 354 kr
Plastmattan som är en klassiker i svenska hem
Pappelina Matta Effi
-10%
SALE
Pappelina 2 200 kr
Hållbar och lättskött plastmatta med liv
Pappelina Matta Noa
-10%
SALE
Pappelina 769 kr
Sober och lättplacerad plastmatta från välkända Pappelina
Pappelina Matta Belle
-10%
SALE
Pappelina 4 135 kr
Praktisk plastmatta i certifierad PVC
Pappelina Matta Marre
-10%
SALE
Pappelina 2 569 kr
Modern och tuff plastmatta med avvikande kantfärg
Pappelina Matta Ed
-10%
SALE
Pappelina 2 128 kr
Plastmatta i klassikt rutigt mönster
Pappelina Löpare Mono
-10%
SALE
Pappelina 760 kr
matcha löpare med matta från Pappelina
Fatboy Picnic Lounge
-10%
SALE
Fatboy 3 122 kr
Otroligt praktisk picnic filt
12 artiklar

Stort sortiment av mattor

De flesta av våra mattor är handgjorda varför den ena inte riktigt är den andra lik, men det är del av mattans charm och karaktär. Du hittar mer information om olika typer av mattor i underkategorierna, Handknutna mattor, Vävda mattor, Rya & Luggmattor, Plastmattor, Barnmattor, Lädermattor och Övriga mattor , samt i varje mattas beskrivning. Oavsett vilken matta du väljer kan du vara säker på att den kommer att pryda dit hem i många år. Tänk på att välja en matta som är tillräckligt stor, då möbler gör sig bäst uppe på mattorna, inte vid sidan om.

Vare sig du vill att din matta ska smälta in eller sticka ut så är möjligheten stor att du hittar den perfekta mattan till ditt hem i vårt stora sortiment. Välj och vraka bland handvävda mattor, tuftade mattor, ryamattor, lädermattor med flera

Runda mattor

Har du ett runt matbord i ett rum med raka väggar kan en rund matta lätta upp. Det ger en mjukare känsla i rummet. Är rummet stort bidrar den runda mattan till att det blir ett rum i rummet. Tänk bara på att benen ska få plats på mattan. Går det inte att lätt dra ut stolen kan benen fastna i mattkanten.

I vårt sortiment hittar du både rektangulära och runda mattor. Bli inspirerad och hitta din runda favorit.

Rektangulära mattor

Stora mattor

En stor matta under matgruppen är både snyggt och elegant. Precis som vid runda mattor rekommenderar vi att stolarna ska få plats, just för att de inte ska fastna i mattkanten när man sätter sig och ska dra in stolen. Vill du däremot ha en matta till soffgruppen är det snyggt att sätta soffan en bit upp på mattan samt låta mattan sticka ut en bit på soffans kortsidor.

Fördelen med stora mattor är att de hjälper till att dämpa ljud och tar bort eko. I stora rum kan även en matta hjälpa till att dela upp rummet i mindre rum.

Fakta om mattor - glosor

När man pratar om mattor, pratar man ofta om lugghöjd, dvs höjden på mattan. Luggen varierar med mattyp. Luggen är alla synliga fibrer du ser på ytan och höjden är då höjden eller längden på dessa fibrer. En matta som ofta har lång lugg är ryamattor.

Ett annat begrepp är varp. Varp avser den längsgående tråden som sätts upp i vävstolen och som utgör grunden i en handknuten matta.

Kelimmattor är vändbara mattor, som oftast har ett omvänt färgmönster på baksidan, dvs de är vändbara. Ett exp. är några av Pappelinas mattor tex Matta Boo eller Vera 2.0. I och med att mattan är vändbar kan man säga att man får en matta som håller dubbelt så länge.

Handknutna mattor är unika mattor. Handknutna mattor tillverkas precis som det låter, för hand. I och med att de görs för hand blir inte den ena mattan den andra lik, utan varje matta är unik. Mattor som vävs för hand kan medföra avvikelser i mönster, färg och storlek. Avvikelserna skapar i sin tur en levande och unik produkt.

En handtuftad matta tillverkas också förhand som en handknuten mattan, men med skillnaden att man skjuter in garnet i en uppspänd väv. När vävdelen är klar limmas en baksida i tyg fast. Baksidan bidrar till bättre stabilitet och hållbarhet. Ett viktigt tips är att inte använda handtuftade mattor på golv med golvvärme, då det kan hända att limmet luckras upp och trådar kan lossna. Vilket är inget som kommer att godkännas som reklamation.

Hur avgör man en mattas kvalitet?

Det är många faktorer som vävs in i en mattas kvalité, men en betydande del är antalet knuttar som används per kvadratmeter. Garnets tjocklek påverkar dock antalet knuttar. Tjockare garn innebär mindre antal knutar. Ju fler knutar desto tätare är mattan och ju längre tid tar den att tillverka. Vilket innebär att valet av garn har stor betydelse. Desto finare ull som används, desto bättre kvalité. 

Placering av mattan

Hur stor matta bör jag ha under ett matbord?

Att sätt sig vid matbordet och inte kunna dra in stolen för att den fastnar i mattkanten är både inriterande och frusterande. För att det ska vara lätt att dra ut stolen när du ska sätta dig vid bordet, bör mattan sticka ut ca 60-80 cm utanför bordskanten. Detta innebär att alla stolar ska få plats på mattan, även när de är utdragna och man sitter på stolen. Tänk på att mätta, då det är lätt hänt att man köper för liten matta. 

En annan bra tumregel är att köpa en matta som motsvarar matbordets form, dvs har du ett rektangulärt matbord är en rektangulär matta det bästa valet. Fyrkantigit matbord = fyrkantig matta. Har du däremot ett runt matbord kan du välja mellan en rund matta eller fyrkantig matta, båda skapar harmoni och ett enhetligt intryck i rummet. Väljer du en fyrkantig matta till ett runt bord tänk på att matbordet bör centreras på mattan för att den ska sticka ut lika mycket på alla fyra sidorna.

Hur stor matta bör jag ha vid soffan?

Har du en hörnsoffa eller en soffa med divan är det en bra tumregel att låta mattan sticka in under divanen 1/4-1/2 av soffans djup. På så sätt förankras soffan och du får en fin samhörighet mellan soffa och matta.

Att skapa ett rum i rummet kan lätt åstakommas med en stor matta där hela soffgruppen får plats på mattan, inlusive alla ben. Placera sedan en mer dekorativ matta ovanpå, strax framför soffan ben.

Svårt att välja matta?

Mattor kan vara en djungel och det är inte alltid lätt att välja vilken mattan man ska ha var. För att underlätta för dig har vi skapat en mattguide, där du kan läsa allt om mattor och som hjälper dig i ditt val av matta.

Har du hittat din favoritmatta kanske även matbordet eller soffan ska uppdateras för ett nytt och fräscht intryck. Hos oss på Living hittar du allt till hemmets alla rum.


Nytt från Living Home
Rowico Home

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr