7 tips för att inreda sovrummet

Att inreda sovrummet kan vara en rolig och kreativ process, men det kan också vara överväldigande att försöka skapa en lugn och avslappnande miljö. Detta eftersom det är mycket att tänka på samtidigt som man vill få till en bra helhetskänsla. Sovrummet är för många det rum där vi spenderar mest tid, även om det är i sömnen. Därför vill vi gärna ha en inbjudande och avslappnande atmosfär. Genom att välja rätt möbler och detaljer kan du enkelt förvandla ditt sovrum till en oas av lugn och ro. Här är våra 7 bästa tips för att inreda sovrummet:

1. Sängen - hjärtat i sovrummet

Sängen är självklart den viktigaste möbeln i sovrummet. Framförallt är det viktigt att du väljer en säng som passar din kropp och dina behov. Du bör tänka igenom vilken typ av säng du vill ha och får plats med. En för liten säng kan göra det svårt att sova bekvämt. Samtidigt som en för stor säng kan göra rummet trångt. 

Det finns olika modeller att välja mellan och du bör fundera över om du vill ha en ramsäng, kontinentalsäng eller en ställbar säng. Välj en madrass som är anpassad efter dina behov så att du kan få en god natts sömn. 

Köp till en sänggavel till din säng för ett ombonat och varmt intryck. Utöver att ge en säng en estetisk förbättring, har sänggavlar också praktiska funktioner. De kan fungera som en ryggstöd för att läsa eller titta på TV i sängen, eller som en skyddande barriär mellan sängen och väggen för att undvika skador eller smuts.

Oavsett stil och material kan sänggavlar vara en fin touch i sovrummet och bidra till att skapa en bekväm och stilren atmosfär i rummet. 

Säng Rowico Riggins

2. Tänk på förvaring

Bra förvaring är viktigt i alla rum och sovrummet är inget undantag. När du ska inreda sovrummet kan det vara värt att lägga ner tid på att få till bra förvaring. Ett organiserat sovrum kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och fridfull.

I ett större rum är garderober eller en byrå ett bra inslag. Detta kommer ge dig bra förvaringsmöjligheter och hjälpa dig hålla koll på dina saker. Är det ett mindre sovrum kan det i många fall vara extra viktigt med bra förvaringslösningar. Till ett mindre sovrum passar det bra med lådor som du kan placera under sängen, hyllor till väggarna eller en byrå i modell mindre. 

3. Välj rätt typ av belysning

Belysning är en viktig del i hela hemmet. I sovrummet kan rätt lampor skapa en stämning som är perfekt för avkoppling och sömn. Det är viktigt att du väljer rätt typ av belysning. Detta eftersom en för stark lampa kan skapa en nästan klinisk och opersonlig känsla. Om du istället har för svag belysning kan det vara svårt att exempelvis läsa i sängen. 

Tänk också på var du vill ha din belysning. Du kan behöva belysning vid sängen för att läsa och en taklampa för att lysa upp hela rummet. Fundera även på om du vill ha belysning på olika ställen i rummet för att skapa olika stämningar. En kombination av flera olika ljuskällor är oftast bäst för att skapa en balanserad och mångsidig belysning i sovrummet.

4. Sätt färg

När du ska inreda sovrummet finns det ett enkelt sätt att få en stor förändring - måla om! Genom att måla om väggarna eller även taket kan du skapa en helt ny känsla i rummet. Det finns massor av möjligheter. Framhäv din personlighet och välj en färg som speglar dig, eller måla rummet i dämpade färger för att skapa ett lugn. Det som är viktigt att tänka på när du målar om är välja en färg eller kulör som passar med resten av rummet och inredningen. Hos Kulör hittar du ett stort utbud av färg och inomhusfärg som passar bra om du vill måla om sovrummet. 

5. Nattduksbord - ger en fin helhet

Precis som sängen så är nattduksbord en viktig möbel i sovrummet. Detta eftersom det inte bara ger en praktisk funktion utan också bidrar till inredningen. Genom att placera lampor ovanpå får du ett behagligt ljus i rummet. Du kan även placera en vas med blommor eller en grön växt på borden för att ge liv och färg till rummet. 

Hos oss hittar du flera olika varianter av sängbord. När du väljer bord bör du utgå ifrån dina behov i första hand och därefter kolla på vilken stil du föredrar. En fördel med ett vägghängt sängbord är att det är enkelt att städa under det. Behöver du ytterligare förvaring i sovrummet bör du välja ett bord med lådor eller hyllplan. 

6. Inred sovrummet med härliga sängkläder

Sängkläder är ett utmärkt sätt att uppdatera med eftersom de både kan förhöja komforten och ge rummet en personlig touch. När du väljer sängkläder bör du fundera på vilken känsla du vill skapa i rummet och vilken stil du föredrar. Vill du ha lite mjukare känsla kan sängkläder i linne i neutrala toner vara att rekommendera. Vill du hellre ha något som drar blicken direkt till sängen kan sängkläder i färger och mönster passa bra. 

Förutom färgtoner bör du även ta hänsyn till vilka material de är tillverkade i. Bomull är ett av de vanligaste materialen då det är skönt men samtidigt starkt och slittåligt. Andra material som linne och satin ger en lyxigare känsla. 

Glöm inte att övriga textilier som kuddar, gardiner och mattor kan lyfta känslan i rummet. Det kan även mjuka upp rummet och göra det mer inbjudande. Dessutom kan textilier bidra till att dämpa ljud och förbättra akustiken i rummet.

7. Komplettera med övrig dekoration

När du har de stora delarna på plats kan du komplettera med de mindre detaljerna som kan ge rummet det lilla extra. En enkel dekoration är ljus och ljushållare i olika storlekar. Kombinera ljusstakar med värmeljushållare för att få en mysig atmosfär. Placera ut vaser och krukor, häng upp tavlor eller hyllor för att sätta en personlig touch. 

Överlag gäller det att hitta en balans mellan funktion och dekoration när det gäller sovrummet. För mycket dekoration kan göra rummet rörigt och stökigt, medan för lite kan göra det kalt och tråkigt. Hitta en stil som passar dig och dina behov, och låt dekorationen komplettera resten av inredningen på ett harmoniskt sätt.

Sammanfattning

Avslutningsvis kan sägas att inredning av sovrummet handlar om att skapa en avkopplande miljö som passar just dig. Genom att välja rätt möbler, belysning och färger kan du skapa en harmonisk helhet. 

En viktig faktor att tänka på är att välja en säng som passar din kropp och dina behov för att få en god natts sömn. Dessutom är förvaring viktigt för att skapa ett organiserat rum, och ett nattduksbord kan bidra till att ge rummet en fin helhet.  Välj rätt typ av belysning och sätt gärna färg på rummet. Kom ihåg att välja textilier och dekorationer som passar in i inredningen och skapa en personlig touch för att få ett sovrum som känns inbjudande och avslappnande.

Genom att använda dessa tips kan du enkelt skapa ett sovrum som är en oas av lugn och ro, där du kan koppla av och ladda upp inför nya dagar.

Tillbaka till Sovrumsguiden...

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr