Tips och guider / Mattguide

Mattguide - att välja rätt matta till rätt rum

Att välja rätt matta till rätt rum och miljö är inte alltid det lättaste. Med en matta kan du skapa en ombonad och varm miljö och dessutom har mattan en ljuddämpande effekt. En stryktålig och vändbar matta är ett bra val i hallen och köket där vi går mycket medan i vardagsrummet och sovrummet är det ett större fokus på mysfaktorn och skapa en varm och ombonad känsla. Med vår mattguide hoppas vi kunna hjälpa dig göra ett bra val samt bidra med kunskaper som hjälper dig ta hand om din matta. Vi hjälper dig med allt om mattor.

För att kunna välja en matta bör du först förstå vad de olika begreppen står för som mattillverkarna använder sig av för att beskriva en matta.

Glosor om mattor

Lugg och lugghöjd - Luggen är alla synliga fibrer du ser på ytan av matta och höjden är höjden eller längden på dessa fibrer. Olika mattor har olika lugghöjd och förmedlar olika intryck men känns även olika när man sätter fötterna på mattan. En matta som ofta har lång lugg är ryamattor, deras långa lugg ger ett varmt och ombonat intryck och är oftast supersköna att gå på. Många väljer dessa mattor till sovrummet.

Varp - Det är grunden i en handknuten matta, dvs den längsgående tråden som sätts upp i vävstolen och som används för att knyta fast det garn som blir själva luggen i mattan. Varpen kan bestå av olika material. 

Backing - Backing är oftast en beskrivning av vilket material undersidan på mattan är gjord av.

Frans - En del mattor har fransar på kortsidorna av mattan. Dessa kan ibland vara i annat material än själva mattan. Även mattor med fransar på långsidan finns även om det är mer ovanligt. .

Inhouse Group Kelimmatta Sandor

Olika sorters mattor och material

Det finns otroligt många olika sorters mattor i alla möjliga material och blandningar av material. Vi har valt att lista och berätta om några av de vanligaste mattorna.

Kelim- och slätvävdamattor är i de flesta fall vändbara mattor, som oftast har ett omvänt färgmönster på baksidan eller så ser båda sidorna lika ut. I och med att mattan är vändbar, kan man säga att man får två mattor i en. Får du en fläck som inte går bort är chansen stor att du kan vända mattan och på så sätt få ett nytt och fräscht utseende. Kelimmattor kommer ofta i grafiska eller färggranna mönster och är handvävda. Ordet Kelim är persiska och betyder "grovvävd filt". 

Ett inredningstips är att lägga flera kelimmattor omlott för att bilda en enda stor matta och på sätt skapa din egen personliga stil.

Handknutna mattor är mattor som tillverkas för hand. Det vill säga att den ena mattan är inte den andra lik, men i sin tur får du en levande och unik matta. Mattor som vävs för hand kan medföra avvikelser i mönster, färg och storlek.

Kilroy Handtuftad Chess

Matta Chess

En handtuftad matta är en mjuk och behaglig matta som också tillverkas för hand som en handknuten mattan, men med skillnaden att man skjuter in garnet i en uppspänd väv. När vävdelen är klar limmas en baksida i tyg fast. Baksidan bidrar till bättre stabilitet och hållbarhet. Ett viktigt tips är att inte använda handtuftade mattor på golv med golvvärme, då det kan hända att limmet luckras upp och trådar kan lossna. Vilket är inget som kommer att godkännas som reklamation. 

En handtuftad matta höjer mysfaktorn i ditt hem, oavsett vilket rum den placeras i.

Handvävd matta vs handloomed matta Båda är en handvävd matta där skillnaden ligger i vilken typ av väv man har använt. En handloomed matta består av en slags enkla knutar som inte ska förväxlas med knutna mattor. Mattan har en enklare duk på baksidan, vilket innebär att en handloomed matta alltid har en baksida. En handvävd matta har som regel inte en baksida. Ett exempel på en handvävd matta kan vara en kelim matta.

Plastmatta - den praktiska mattan

Plastmattan är inte bara praktisk utan blir enkelt en vacker detalj i ditt hem. Den är slitstark, lättskött och klarar av placeras i de flesta miljöer, så som hall, kök, vardagsrum och badrum. För barnfamiljer kan en plastmatta i köket vara ett bra alternativ då den är lättare att rengöra än många andra mattor. Antingen kan du använda golvmoppen eller tvätta av den i badkaret. Plastmattan finns i många olika storlekar och lämpar sig även väldigt bra i hallen, där vi precis som i köket går och står mycket. Oftast är hallen smalare och en hallmatta i avlångt format hittar du bland våra plastmattor. Plastmattorna finns även i många olika färger och mönster.

De flesta plastmattor kan även placeras utomhus, som tex Pappelinas plastmattor som är mycket tåliga mot solljus och UV-strålar. Genom att dammsuga din plastmatta regelbundet och våttorka eller tvätta de mindre mattorna i tvättmaskin tar du hand om mattan och ge den ett långt liv. De större Pappelina mattorna kan även rengöras med högtrycktvätt.

I Livings sortiment hittar du plastmattor från Pappelina, Horredsmatta och House Nordic.

Se hela utbudet av plastmattor här.

InHouse Group Matta Line

Plastmatta Line

House Nordic Matta Menorca

Plastmatta Menoca

InHouse Group Matta Lenox

Matta Lenox

InHouse Group Matta Essex

Matta Essex

Ullmatta - det slittåliga och smutsavvisande valet

Ullmattan andas exklusivitet och ger ett varmt och hemtrevligt intryck. En användbar matta som håller länge, speciellt om du tar hand om den. 

Ull har en smutsavvisande effekt och gör att en matta av ull hanterar smuts väldigt bra. Utöver sin smutsavvisande effekt är ullmattan slitstarkt men även naturligt flamskyddade då ullen innehåller höga halter av kväve. Dessutom är ull biologiskt nedbrytbart.

I och med sin slittålighet och förmåga att hantera smuts är ullmattan en bra val till hemmets alla rum, dock ej badrum och tvättstuga.

En del ullmattor kan ludda, speciellt då de är nya. Det är inget tillverkningsfel utan ett karaktäristiskt drag för denna typ av material. Med tiden luddar inte mattan lika mycket. Ett tips är att dammsuga din ullmatta dagligen under den första tiden så blir du av med överskotts fiber snabbare. Tänk på att använda det plana munstycket utan borste.

Dammsug din ullmatta regelbundet och skulle du behöva tvätta din ullmatta tänk på att den krymper vid tvätt, ca 3-8%. Ta bort enklare fläckar direkt, mindre fläckar kan oftast tas bort med en fuktig trasa och galltvål eller diskmedel, tänk dock på att vattnet inte får vara för varmt då du kan riskera att området krymper och blir deformerat. 

Se våra ullmattor från Linie Design, InHouse Group, Rowico Home och Kilroy Indbo.

Se hela utbudet av ullmattor här.

InHouse Group Ullmatta Lagos

Matta Lagos

InHouse Group Ullmatta Nature

Ullmatta Nature

Rowico Ullmatta Auckland

InHouse Group Ullmatta Abisko

Matta Abisko

Bomullsmatta - den lättskötta mattan

En vävd matta i naturmaterial som både är slitstark och skön att gå på. Bomullsmattan är relativt lätt att hålla ren och en del går att tvätta i maskin. Tänk dock på att bomull krymper vid tvätt, både på bredden och längden, dvs när du väljer en bomullsmatta bör du ta detta i beaktning och välja en större matta. Mattor av bomull har också en tendens att blekas snabbt, vilket också är en del av charmen med bomullsmattan - då den snabbt antar en hemtrevligt sliten vintage look. Fläckar tar du bort med hjälp av ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Vi rekommenderar dock att du läser skötselråden innan.

Bomullsmattan är en matta som är både skön för fötterna och funktionell för ändamålet. En matta som passar in i de flesta rum, men som vi oftast ser i sovrummet, vardagsrummet eller köket framför diskbänken.

Den klassiska trasmattan är en vanlig typ av bomullsmatta. Trasmattan har funnit med oss länge och är än idag ett populärt val i de flesta hem. Just trasmattan tillverkas av överblivna tygbitar som vävs ihop till en dekorativ matta. Idag finns det både en- och flerfärgade trasmattor.

Bomull är ett lätt och mjuk material som ofta även kombineras med andra material. I Livings sortiment hittar du flera mattor med mixade material. 

Du hittat bomullsmattor i Horredsmattans, Inhouse Group och Svanefors mattsortiment.

Se alla våra bomulls- och trasmattor här.

InHouse Group Matta Olsbo

Matta Olsbo

InHouse Group Matta Bredvik

Matta Bredvik

InHouse Group Bomullsmatta Åby

Matta Åby

InHouse Group matta Lilleby

Matta Lilleby

Viskosmatta - Len som silke

Viskosmattor har en vacker glans som tilltalar många. Dessutom är de oftast lena och mjuka att gå på. En anledning till viskosmattans popularitet är att den har ett utseende och en kvalite som påminner om silke, men till ett billigare pris. På grund av detta kallar men ibland viskos för just konstsilke. En matta som andas lyx och elegans till ett överkomligt pris.

Mattor i viskos är oftast tillverkade av cellulosa från träfiber men kan även tillverkas av bomull.

Viskosmattor är känsliga för all typ av vätskor och av den anledning undviker många att placera en viskosmatta under matbordet eller i hallen. Lystern i mattan gör att den drar blickarna till sig och att placera den i sovrummet eller under soffgruppen är ett mer naturligt val. Här får den synas och ge rummet en känsla av liv och lyx. Viskosmattans har en underbar lyster och dess vackra färgskiftningar beror på hur du stryker luggen och hur ljuset faller i rummet.

Många viskosmattor kommer i dova och behagliga färger som enkelt passar in i de flesta skandinaviska hem.

Har du husdjur rekommenderar vi att välja en annan matta, då djurens klor kan lätt riva upp mattan. Dessutom är den fläckkänslig. Får du fläckar på en viskosmatta använd inte vatten för att rengöra då det kan skada materialet utan lämna in mattan för fackmannamässig rengöring.

Se hela utbudet av viskosmattor här.

InHouse Group Viskosmatta Burg

Matta Burg

InHouse Group Viskosmatta Pearl

Matta Pearl

InHouse Group Viskosmatta Bexley

InHouse Group Viskosmatta Sandvik

Matta Sandvik

Shagpile - den mysiga ryamattan

Ryamattan är ett populärt val i sovrummet då den höjer mysfaktorn och dessutom är skön att sätta fötterna på när det är dax att stiga upp. Den långa luggen gör att ryamattan både ser och är underbar att gå och sitta på. Ryamattan är även populär att placera i vardagsrummet.

Välj en mörkare ryamatta om du har småbarn då fläckar inte syns lika lätt på en mörk matta, om olyckan skulle vara framme. Anpassa även färgen om du har djur. Har du tex en svart katt är en mörkare matta att föredra även här då pälshåren inte syns lika mycket som på en ljus matta. Och tvärtom, håren på djur med ljus päls syns inte lika lätt på en ljus matta.

Rya är namnet på den vävteknik som används vid tillverkning av ryamattor, en teknik som är en blandning av klassisk vävning och ett specifik handarbete.

En ryamatta kräver lite mer i underhåll och är inget för allergiker. Det är viktigat att dammsuga mattan regelbundet och att dammsuga luggen medhårs. Att kamma ryamattan med jämna mellan rum med en mindre kratta gör att mattans utseende håller sig bättre. Det kan även vara bra att vända mattan då och då för att få ut det som dammsugaren inte får tag i.

Spana in våra rya- och luggmattor här.

InHouse Group Ryamatta Fitzroy

Matta Fitzroy

Linie Design Ryamatta Ruffle

Matta Ruffle

InHouse Group Ryamatta Fitzroy

Matta Fitzroy

Linie Design Ryamatta Berino

Matta berino

Wiltonmatta - tålig maskinvävd matta

Wiltonmattan är en maskinvävd matta med en tät och kort lugg. En tålig matta som gör sig fint i hemmets sällskapsytor. Den utstrålar kvalité, är mjuk, skön och behaglig att gå på. Wiltonmattan har en hård baksida, oftas av jute, som ger stabilitet och hjälper mattan att ligga still på golvet. En Wiltonmattan kan av den anledningen inte vikas utan kan endast rullas ihop.

Wiltonmattor var ursprungligen mattor i orientaliska mönster. Ett billigare alternativ till den persiska mattan. Wiltonmattan är även lättare att rengöra är en persiska mattan vilket är en av anledningarna till att den fick ett stort genomslag i västerländska hem. Idag finns Wiltonmattor även i tidlösa klassiska mönster samt mer moderna mönster.

En lättskött matta som bör dammsugas regelbundet. Ta bort fläckar med fuktad handduk. Vid svårare fläckar rekommenderar vi att mattan lämnas in till en auktoriserad mattvätt.

Wiltonmattan har sitt ursprung från staden Wilton i södra England där de började tillverkas på 1500-talet. Det är också staden som gett namn till mattan.

Se våra Wiltonmattor här.

Wiltonmatta Aspen

Wilton Tripur

Wilton Treviso

Wilton Calais

Lädermatta - slittålig och lättskött

Unika mattor i läder ger ditt hem en elegans och ett stilrent intryck. Vi erbjuder lädermattor som både är diskreta och iögonfallande. En lyxig matta som är utöver det vanliga, ett annorlunda och vågat alternativ som andas exklusivitet och är både varmt och naturnära. En lädermatta håller länge och blir bara vackrare med åren.

Genom att använda gummiunderlag under mattan håller du mattan på plats och du slipper eventuell färgöverföring till golvet samt har du en matta som håller längre. För att mattan ska behålla sin färg bör du undvika att placera den i direkt solljus. 

Då två skinn aldrig är lika kan mattorna variera i utseende när det gäller nyans, storlek och struktur. En matta i läder är en hållbar och slittålig matta som inte kräver mycket underhåll. Dammsug din lädermatta regelbundet eller skaka den lätt utomhus. Är olyckan framme och du får en fläck på din matta rekommenderar vi att du lämnar in den för professionell rengöring. 

En lädermatta blir ett vacker inslag i sovrummet, hallen eller vardagsrummet och en svart matta mot en ljus soffa skapar en vacker kontrast.

Vi erbjuder vackra kohudar från SkinnwilleVåra äkta kohudsmattor är unika mattor där den ena inte är den andra lik, då två skinn aldrig är lika. Det är slittåliga mattor som passar lika bra under soffan som under matgruppen. Kodhudarna finns i svart, brunt, grått och beige samt tryckta med häftiga djurmönster så som jaguar, tiger och giraff.

Se våra lädermattor här.

 

Kohudsmatta Clara L

Skinnwille Kohudsmatta Mountain

Skinnwille kohudsmatta L Bonta

Kohudsmatta L Bonta

Skinnwille Lammskinn Gently

Skinnwille lammskinn Gently 2 set

Skydda golv och matta med mattunderlägg

Mattunderlägg är ett bra sätt att reducera slitage på golv och matta, samt en del mattor kräver mattunderlägg för att ligga still på en plats. Mattunderlägg finns i flera olika storlekar. Hittar du inte rätt storlek som passar just din matta gör det inget. De flesta mattunderlägg går enkelt att klippa ner till rätt storlek och på så sätt anpassas till din matta.

Ett mattunderlägg som anpassas till storleken på din matta kan kosta en del och ibland vill man inte lägga dessa extra pengar, men det är värt det då både matta och golv håller längre.

Kom ihåg att alltid dammsuga golvet innan du lägger mattunderlägg och matta på plats.

Köp ditt mattunderlägg här.

Mattunderlägg

Utematta - Inred ute med mattor

Inred ute med mattor och skapa en mysig miljö med våra utemattor. Utemattor är anpassade mattor som tål väder och vind och kan placeras på balkongen, terrassen eller uterummet. Genom att placera en matta under soffgruppen eller matplatsen på terrassen får du en varm och mysig känsla även ute. 

Ett terrassgolv kan vara både kallt och hårt att gå på och en vacker utematta ger din terrass eller uteplats en ombonad känsla samtidigt som det blir skönare att gå på. Våra utemattor är anpassade för att stå emot starkt solljus, fukt och vatten.

Mattor för utomhusmiljö är oftast tillverkade i plast, då plast både är fukttåligt och vattenavvisande. En utematta ska även vara lätt att rengöra och en plastmatta kan du enkelt spola av med vattenslangen. I de flesta fall hjälper det att torka av med en våt trasa, när du fått en fläck på platsmattan. Flera av våra utemattor är även UV-beständiga. 

InHouse Group en stor tillverkare av mattor och der erbjuder även utemattor i deras stora sortiment.  

Horredsmattan är en annan tillverkare av platsmattor som kan användas utomhus. Deras utemattor är tillverkade i vädertålig Phthalatfri vinyl. 

Se våra utemattor här.

House Nordic Matta Menorca Rund

Plastmatta Menorca Rund

House Nordic plastmatta Menorca

Plastmatta Menorca

InHouse Group Matta Jazz

InHouse Group Matta Jazz

Cinas Matta Teak

Cinas badrumsmatta
Köp din matta på Living

Tre allmänna tips för din matta

Ge din matta ett långt liv och följ några allmänna tips.

  • Dammsug din matta regelbundet och använd det plana munstycket utan borste. 
  • Rotera din matta med jämna mellanrum för att sprida slitage och exponering av solens strålar.
  • Använd mattunderlägg för att skydda både din matta och ditt golv.

Köp din matta Online på living.se

Living är det rätta stället för att hitta en matta som passar just ditt hem, då vi erbjuder ett stort och varierat utbud av mattor. Här hittar du allt från ullmattor, viskosmattor, ryamattor, bomullsmattor, lädermattor, utemattor och mycket mer. Vi erbjuder även fri frakt på mattor över 500kr.

Är du osäker på vilken storlek du ska välja på din matta kan du ta hjälp av Livings storleksguide för mattor.

Du hittar hela Livings sortiment av mattor här, både runda och rektangulära, stora och små.

Tillbaka till Tips och Guider

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr