Tips och guider / Vardagsrummet / Att välja soffa

Soffguide- Att tänka på vid val av soffa

Det finns en del saker att tänka på när du ska köpa ny soffa. Vi guidar dig i soffdjungeln och reder ut olika begrepp så som martindale och pilling. En bra soffa kostar och det är inget man byter så ofta. Några av de första sakerna du bör fundera över är: Vilken funktion ska din nya soffa fylla? Vem ska använda den? Vilken modell passar i ditt hem?

Soffmodeller

Vi börjar att titta på vilka olika typer av soffor som finns. Den vanligaste typen av soffa är den raka soffan som oftast finns i 2-sits, 3 eller 4-sits. En rak modell kan vara snyggt att kombinera med en eller två fåtöljer.

Divansoffan har samma fördelar som en rak soffa med tillägget att i den ena änden finns en djupare del, en liggdel. Divansoffan kan man dela upp i U-soffor och L-soffor. U-soffan är precis som det låter format som ett U, med två öppna avslut. L-soffan har endast en divan och ett öppet avslut. L-soffan tar inte upp lika mycket plats och ger ett luftigare intryck.

Hörnsoffan påminner om L-soffan i formen men här finns det armstöd i båda ändarna. Tänk på att de båda ändarna i en hörnsoffa kan vara både lika långa och olika långa. En hörnsoffa står oftast mot ett hörn, men kan självklart också placeras fritt i rummet, men det kräver mer golvyta. 

Det finns även modulsoffor, dvs man bygger/designar sin egen modell av olika delar/moduler. Bara fantasin sätter gränser för hur du kan designa din soffa för att passa ditt hem.

Bäddsoffor är en annan kategori av soffor. Oftast har bäddsoffor en något högre sitthöjd, just för att en säng ska få plats. Den har oftast en fastare sittkomfort. Det finns framåtbäddade soffor och längsbäddade soffor. En framåtbäddad soffa kan du få i mindre modeller.

 

Sittdjup och sitthöjd

Tänk igenom hur du ska använda din soffa och vem som ska använda den. Är det en djup myssoffa för härliga filmkvällar där man nästan ligger ner? Eller vill du kunna sitta bra när du läser en bra bok, umgås eller tittar på tv? Soffans djup spelar in beroende på hur du tycker om att sitta.

Soffdjupet mäts från sitsens kant till ryggen. Ett normalt sittdjup är runt 55cm och djupare soffor går från 100cm och uppåt. Vill du både sitta rakt och kunna halvligga i soffan kan en divansoffa vara lösningen. Är det viktigt att sitta ordentligt och att det ska vara lätt att resa sig upp är ett mindre sittdjup att föredra.

Sitthöjden är avståndet mellan sitsens övre kant och golvet. En vanlig sitthöjd är mellan 40-45cm. En låg sitthöjd gör det svårare att resa sig upp.

Smarta tips innan du köper soffa

Storleken på soffan spelar in för antalet användare. Mät rummet där soffan ska placeras och mät ut storleken på soffan för att se om den får plats. Tex markera upp ytan med markeringstejp för att få en känsla av hur soffan ska passa för att inte riskera att köpa fel storlek. Fastnar man för en soffa som inte har rätt mått, kan man höra med oss om den finns i mindre storlek.

Glöm inte att kolla så att soffan går att få in i det rum du önskar. Bor du i lägenhet kolla även storleken på trapphuset, hiss och port. Större soffor kan oftast köpas med hel eller delad stomme. 

Har du barn eller husdjur?

Har du småbarn eller husdjur kan detta också påverka ditt val av soffa. En del tyger är bättre lämpade för hårt slitage. Vi rekommenderar en soffa med avtagbart och tvättbart tyg om du har barn eller husdjur. Välj gärna ett slätt tyg, då barnens leksaker eller ditt husdjurs klor kan lättare fastna i ett tyg med mycket stuktur. Tänk på att eventuella fläckar framträder mest på mörka och ljusa tyger och minst på mellanfärger och mönstrade. En skinnsoffa kan vara ett bra alternativ om du har barn. De är lätta att torka av och har du spillt så absorberar det inte lika lätt in i skinnet och lämnar fläckar.

Impregnering ger soffan ett bra skydd mot vätskor och andra fläckar och förenklar rengöringen av textil och skinn.

Soffans kvalité och olika begrepp

Du bör även fundera över soffans kvalitet. En bra soffa kostar mer men håller oftast längre. Det flesta soffor går att få i en massa olika tyger men vilket ska man välja? Att välja ett tyg som passar din stil och ditt hem är en bra början. Det finns några termer som man bör kolla innan man bestämmer sig Termer som berättar för dig hur slitstark eller ljusbeständigt ett tyg är. Några termer som är bra att hålla koll på är: Martindale, pilling och ljusfasthet.

Martindale - Slitsyrka

Martindale är ett tal som talar om för dig hur slitstarkt tyget är. Ett värde på minst 20 000 martindale är lagom för hemmiljön. Ska soffan användas i en offentlig miljö kan en högre martindale värde vara lämpligt. Vi rekommenderar minst 30 000–100 000 martindale för offentlig miljö. Allt hänger dock på hur flitigt din soffa kommer att användas. Ett lägre tal kan även fungera för en soffa som inte används så ofta.

Pilling - tygets noppor

Pilling är ytterligare en sak att titta på när du väljer tyg. Pilling är tygets tendens att bilda noppor. Skalan är 5-gradig och ser ut som följer.

 1. Mycket noppor som täcker hela tygets yta.
 2. Klart märkbara noppor över större delen av tyget.
 3. Måttliga mängder, främst i de mest utsatta områdena.
 4. Väldigt få noppor, oftast inte märkbara
 5. Inga noppor

Jeans är ofta ett upphov till noppor. Ett tips är att använda en noppbortagare om du får noppar på soffan.

Ljusfasthet - tygets påverkan av solljus

Lightfastness eller på svenska ljusfasthet eller ljusbeständighet är tygets tendens att tex blekas av solljus. Det mäts på en skala från 1 till 8, där 1 är lägst och 8 är högst. Har du valt ett tyg med en ljusfasthet på 8 bör inte soffan placeras i direkt solljus.

Duntop eller kallskum

Det finns flera olika modeller att välja mellan. Om du väljer en soffa med duntopp tänk på att den kräver mer underhåll för att soffan ska hålla sig i längden. Den har väldigt hög komfort men ska helst puffad upp regelbundet annars finns det risk för att dunet klumpar sig. Välj en fastare modell om du vill ha en underhållsfri soffa som möjligt. Soffan blir då fastare och komforten något lägre.

En soffa med kallskum eller memoryskum har fördelen att den håller formen längre, samtidigt som det är bekvämt att luta sig mot. Det finns även soffor där kallskum/memory och dun kombinerats.

Vissa soffor har även ett pockerfjäder system som också gör att sittkomforten blir lite fastare, men den fördelen att hållbarheten blir länge.

Köpa soffa Online

Fördelen med att köpa en soffa på nätet är att vi alltid har öppet och du behöver inte stå i någon kö. Du hittar all info under produkten och du kan beställa hem ett gratis tygprov. Provet skickas direkt till din brevlåda. Ett tygprov hjälper dig att bestämma vilken färg som passar hemma hos dig samt har du möjlighet att känna på tyget. Vi har många olika tyger och färger att välja mellan. Se alla våra soffor här.

Vi erbjuder även möjlighet att köpa till inbärning för 795kr, så slipper du tänka på att få in soffan i din lägenhet eller ditt hus. Behöver du hjälp finns vi på både telefon och mail. Vill du gärna provsitta har vi en del soffor i butiken i Malmö och du är välkommen hit och prova våra olika modeller.

Några av våra favoriter

Nedan hittar du några av våra favoriter som även finns att provsitta i vår butik på Bergsgatan 25 i Malmö.

Bellus Soffa Bublee

Imponerade och lyxig soffa klädd i det sköna och slitstarka tyget Wooley. En soffa som tar din vardagarum till nya höjder.

 • Sitthöjd 43 cm
 • Stomme: Plywood/trä, 1500g fiber
 • Ryggkudde: Skum 35 kg täckt med 1500 g fiber
 • Sits: Sits: HR skum 35 kg, ERX-skum 40 kg täckt med 1500g fibe
 • Armstöd: Skum 25-30 kg + 900g fiber

Soffa Bublee 2,5 sits   Soffa Bublee 3 sits   Soffa Bublee OpenEnd 

Fotpall Bublee

Bellus Soffa Luna

Soffa med wow faktor. En mysig lounge soffa som ger en fantastiskt lyxig känsla. Soffa Luna är klädd i tyget Juke, ett slitstarkt och mjukt tyg som ger en sammetliknande känsla och en lyxig touch till soffan. Finns i flera sköna färger.

 • Sitthöjd: 45 cm
 • Sits: Pocket fjäder, HR Foam 35 kg och på toppen fjäder blandat med strimlat skum
 • Ryggkudde: Silikoniserad polyesterfiber
 • Lösa sittdynor och lösa ryggdynor

Soffa Luna 4-sits

Soffa Luna
Soffa Willard från Rowico Home

Rowico Home Soffa Wilard

Modern modulsoffa som du enkelt anpassa efter dina behov och önskemål. En flexibel och anpassningsbar soffa som finns i två tyger, Tyg Brenda, ett slitstarkt och tidlöst tyg i jordnära harmoniska toner ssamt tyg Alice, ett tyg i bouclé., ett trendigt och slitstarkt tyg med fin struktur.

 • Sittdjup: 64 cm
 • Sitthöjd: 41 cm
 • Stomme: Plywood och spånskiva, serpentin-fjädrad sits. Klädd med polyeterskum och fibervadd.
 • Sits och ryggdynor: Kallskum svept med fibervadd och tyg

Wilard 3 sits                   Willard Divansoffa 3 Sits                     

Willard 4 sits                    Willard Divansoffa 4 Sits

Tillbaka till  Vardagsrumsguiden...

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr