Tips och guider / Belysningsguide
Belysningsguide

Belysningsguide

Uppdaterad 2024-01-16

Hur ska man tänka för att få bra belysning? Hur mycket belysning behövs i ett rum för en hemtrevlig känsla? Att välja ljuskälla till ett rum är en vetenskap i sig. Det är många olika värden att ta i beaktning för att kunna välja rätt ljuskälla till varje rum. Vi ska försöka att reda ut begreppen här för att underlätta för dig som kund.

Börja med att utgå gå ifrån vad du gör i rummet och var i rummet du brukar vara. Utifrån detta är det lättare att veta vilken belysning du behöver samt var den ska placeras.

Vi har delat in belysningen i tre grupper: allmänbelysning som är den första man bör fokusera på, dekorationsbelysning som ger stämning till rummet och arbetsbelysning som kräver ett bra ljusflöde samt ett vitt och klart ljus.

Allmänbelysning

Allmänbelysning är rummets primära ljuskälla och är oftast taklampan. Den allmänna belysning ger ett bra grund ljus. Den lyser upp omgivning och gör det lättare att se vid tex städning. I ett mellanstort rum på ca 10-25m² är som regel en ljuskälla på 700-800 Lumen ett bra val. För att göra det lättare kan vi jämföra med en glödlampa på 60W som de flesta haft i deras taklampor. Den motsvarar ca 700-800 Lumen och har en färgtempeatur på 2700 Kelvin. Vill du hellre ha en ljuskälla som motsvarar 40W glödlampan är ca 450 Lu.

Funktionsbelysning

Riktad-, funktions- eller arbetsbelysning är precis vad det låter, belysning för arbetsplatsen, läshörnan eller en plats där ett koncentrerat ljus behövs för att läsa, skriva, rita eller laga mat. Här vill vi gärna ha bra belysning som inte gör oss trötta. Ett kallt sken är att föredra, vilket innebär ett Kelvin värde på 3300-4500K. Ljuset ska även vara kraftfullt vilket innebär ett Lumen värde mellan 800-1500 Lu. I denna kategori hittar vi även läslampor och här är oftast avståndet till din bok eller tidning mindre, vilket gör att en Lumen värde på ca 400 Lu räcker.

Stämningsbelysning

Stämnings- eller dekorationsbelysningen kan vara bordslampor, fönsterlampor eller vägglampor som avger ett svagare men varmare ljus, allt för att skapa stämning i rummet. Att använda flera mindre lampor i ett rum skapar en mysig känsla och varm atmosfär. Är det mysbelysning du vill ha kan vi rekommendera ljuskällor med ett Lumen värde på ca 70-150 Lu och ett Kelvin värde på ca 2000-2500 K. Lumen är styrkan på ljuset och Kelvin färgtemperaturen på ljuset.

Att välja rätt ljuskälla till varje rum

Olika rum kräver olika belysningsalternativ. Att välja ljuskälla efter vad du kommer använda rummet för eller vilken känsla du vill åt är en bra utgångspunkt. Ett bra tips är att börja med allmänbelysningen och rummets primära funktion, därefter kan man blanda in fler ljuskällor och olika belysningspunkter. En blandning av ljuskällor samt med olika styrkor skapar dynamik och hjälper till att skapa ett  hemtrevligt rum. Satsa på runt fem ljuspunkter i ett rum för att få till det där lilla extra, är rummet större är fler ljuspunkter en bra idé. 

Spana in filmen från PR Home och se hur rummet förändras med hjälp av ljus.

Olika ljuspunkter

På bilderna kan du se vilken betydelse ljus har i ett rum. Den första bilden har två ljuspunkter som ger rummet ljus - en taklampa samt en fönsterlampa. På bild två har fler ljuspunkter lagts till - vi har två vägglampor, en bordslampa, en golvlampa samt ett ljus på bordet. De tilllagda ljuspunkterna skapar stämning, en varm och hemtrevlig känsla.

Var inte rädd för att lägga till ljuspunkter. Fördelen med många mindre lampor är att du kan lätt ändra stil om din smak har ändras. Placera gärna dina lampor i olika höjd och använd olika styrkor på ljuskällorna för en mer stämningsfull och ombonad miljö.

Två ljuspunkter

Sju ljuspunkter

LED – framtidens ljuskälla

LED eller ljusdioder är det som revolutionerat belysningsbranschen och den stora ersättaren till glödlampan. Med LED mäter man ljusstyrkan i Lumen (Lm) istället för Watt. LED står för Light Emitting Diode. Det finns många fördelar med LED, några av dem är LED-lampans långa livslängd­­ och dess 90% energibesparing. En LED-ljuskälla håller upp till 25 ggr så länge som en vanlig glödlampa. Idag finns det många olika varianter på LED-ljus som matchar våra krav på färgtemperatur och färgåtergivning. En del av våra lampor har inbygg belysning, vilket idag är möjligt just för LEDens livslängd. Ett exempel är Taklampa Asteria från Umage som har en brinntid på 25000h och en 10års garanti på ljuskällan.

LED Framtidens Ljuskälla

Vad ska du tänka på när du väljer en ljuskälla?

  • Sockel - Först och främst måste du veta vilken sockel din lampa har för att hitta en ljuskälla som matchar. Det finns flera olika typer av socklar. Några av de vanligaste är E14 och E27. Se bilder nedan på olika socklar.

  • Storlek - Formen och storleken på ljuskällan kan ha betydelse för hur stor din skärm är. Har du en smal lampskärm behöver du använda en kronformad eller tubformad ljuskälla för att den ska få plats. Några olika former på ljuskällor är globe, klot, kron, tube och normal.

  • Lumen - Ljuskällans lumen tal är ett mått på hur mycket ljus en ljuskälla avger. Ju högre tal desto mer ljus. Söker du efter en ljuskälla som motsvarar den gamla 40W glödlampan ska du välja en ljuskälla med ett lumen tal på ca 400lm och en 60W lampa motsvarar ett lumen tal på ca 700lm. Se skalan nedan för fler översättningar från watt till lumen.

  • Kelvin - Beroende på hur varmt eller kallt ljus du önskar måste du ta hänsyn till ljuskällans färgtemperatur, K för Kelvin. Ett lågt Kelvin tal ger ett varmare ljus och ett högre tal ger ett kallare ljus. De flesta lampor på marknaden ligger antingen på ett kelvintal på 2000-2200K (varm vitt med betoning på varm) eller på 2700-3000K (varm vitt med betoning på Vitt). Vissa tycker att 2000K är för varmt medan andra tycker att 2700K är för Vitt. Se Kelvin skalan nedan.

Ljuskällans Sockel

Den tre vanligaste modellerna när det kommer till storleken på sockeln är: sockel E27 som har en stor skurvsockel, E14 som har en liten skruvsockel och GU10 som är en bajonettsockel.

Att tänka på

Tänk på att läsa vägledningen för att ta reda på vilken Max Watt din lampa klarar av, samt vilken sockel din lampa har.

Lumen istället för Watt

Lumen använder vi för att mäta ljuskällans ljusflöde, alltså hur mycket ljus lampan ger. När du ska välja ljuskälla är det en bra idé att titta på hur mycket ljus ljuskällan ger. Ljuskällans Lumen tal avgör vilken ljusstyrka ljuskällan har. Ju högre lumental, desto mer ljus.

Till vänster har vi listat glödlampans Watt och jämfört den med LED-lampans Lumen. Detta kan hjälpa dig att översätta glödlampans Watt till Lumen och att göra rätt val av ljuskälla. Tittar vi i tabellen till höger ser vi att en klassisk 40 W glödlampa motsvarar en lampa som har ett ljusflöde på ungefär 410-470 lumen. Då kommer du uppfatta ljuset som detsamma.

Den gamla glödlampan har ersatts av nya energrisnåla ljuskällor, där LED ljuskällan är den största. Många ljuskällor påminner om de gamla glödlamporna då man har försökt efterlikna designen med det globformade glaset och glödtråden - allt för att behålla retro känslan. Det finns även ljuskällor där själva glaset är rökfärgat. Vi har lampor där ljuskällan står i centrum och en klotlampa med rökfärgat glas är ett stilsäkert val.

WATT vs Lumen

  • 15 W motsvarar ungefär 120-135 lm
  • 25 W motsvarar ungefär 220-250 lm
  • 40 W motsvarar ungefär 410-470 lm
  • 60 W motsvarar ungefär 700-805 lm
  • 75 W motsvarar ungefär 920-1055 lm
  • 100 W motsvarar ungefär 1330-1520 lm

Färgtemperatur (Kelvin)

Vad är Kelvin (K)?

Du kanske har sett på ljuskällor att det står ett tal följt av bokstaven K. K står för Kelvin och är ett sätt att mäta färgtemperatur och kelvinskalan används för att beskriva just ljuskällor. Ett lågt Kelvin värde ju varmare och mer gulaktigt är ljuset, tex ett stearinljus som ger 1500K. Ett högt Kelvin värde ger ett kallare eller svalare ljus som går åt det vita hållet tex en arbetslampa som oftast har ett Kelvin värde runt 4000K. En neutral belysning har en färgtemperatur på 5000k, vilket även motsvarar dagsljus en solig dag. Välj 2700K som allmänljus och som riktad belysning i t.ex. en läslampa för större kontraster.

  • Varmt vitt: 2200-3300 K
  • Kallt vitt: 3300-5500 K

Vad står Ra för på en ljuskälla?

Ra är ett färgåtergivningstal och mäts på en skala från 0 till 100%. Färgåtergivningen är viktigt för ljuset kvalitet. Ra värdet anger hur verklighetstroget vi upplever färgerna från föremålet som vi belyser. I ett sovrum där du ska välja vilka kläder du ska ha på dig är det bra om klädernas färger återges rätt. Dagsljus, naturligt ljus har en färgåtergivning på 100% och är det som återger färger bäst. En färgåtergivning på 89 Ra är bra.

Guide till PR Homes ljuskällor

Här hittar du enkelt rätt i djungel av ljuskällor. PR Home har delat in alla deras ljuskällor efter vilken typ av ljus du vill ha i ett rum och var.

Köp ljuskälla på living.se

Kom ihåg att beställa ljuskällor som passar till din nya lampa. På Living Furniture har vi en mängd olika ljuskällor att välja mellan. I produktbeskrivningen anger vi Volt (V), Max Watt (W) samt ljuskällans färgtemperatur (K), färgåtergivning (Ra) samt styrkan (Lm) i så stor utstäckning som möjligt. Du hittar även information om vilken sockel lampan har. Se alla våra ljuskällor här

Tillbaka till Tips och Guider

 

 

Ett urval av våra ljuskällor

  • 5-Pack
Elflugan Original Ljuskälla E10 12V 3W
Ljuskälla till Elflugan Grande
Pr Home Ljuskälla Perfect Led Opal Normal E27
Pr Home från 105 kr
Det perfekta ljuset?
Pr Home Ljuskälla Elegance Led Cristal E27
Pr Home 195 kr
Mycket dekorativ ljuskälla i mönstrat glas
Pr Home Ljuskälla Perfect Led Opal Klot E14
Pr Home 95 kr
Det perfekta ljuset?
Köp din ljuskälla på living.se

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr