Tips och guider / Storleksguide mattor

Storleksguide - Mattor

För att du lättare ska kunna välja rätt storlek på mattan till vardagsrummet eller sovrummet hjälper vi dig med vad du bör tänka på innan du väljer storlek. Tänk på att både placeringen och storleken är viktig vid valet av matta. Har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss.

Ge ditt sovrum en ombonad känsla

Ge ditt sovrum en mysig och ombonad känsla genom att placera en matta i sovrummet. Utöver den sköna känslan så ger det dig en mjuk och behaglig start på dagen. Att vakna och sätta fötterna på en mjuk matta istället för ett kallt golv gör det lättare att stiga upp på morgen. Vilket även är en anledning till att man vill placera en matta vid sängen. 

Utöver att en matta ger en skön atmosfär i rummet, samlar mattan damm och partiklar som annars skulle virvla runt i luften. Dvs du får en bättre sovmiljö. Tänk dock på dammsuga mattan regelbundet. Tänk även på att en del mattor krymper vid tvätt och det kan vara bra att ta detta under beaktning när du bestämmer storleken på din nya matta.

Både placeringen och storleken spelar in vid valet av matta.

Hur ska jag placera mattan i sovrummet?

Vi rekommender att placera mattan 2/3 under sängen samt att välja en matta som sticker ut ca 50 cm på båda långsidorna samt på kortsidan vid fotänden. Vill man inte lägga pengar på en stor matta, där större delen av mattan inte syns kan man lösa det genom att placera två smalare mattor på långsidorna.

Stor matta 2/3 under sängen

Två mindre mattor vid sängen

Ge vardagsrummet en helhetskänsla med matta

Det är viktigt att mattans storlek anpassas efter möbeln och inte tvärtom. Tyvärr är det många som köper för liten matta till sin soffgrupp, matplats eller sovrum. För soffgrupper är en bra grundregel att mattan ska vara minst lika bred som soffan, men gärna lite längre. Ett annat tips är att ställa soffans främre ben ca 20 cm in på mattan för att binda ihop och skapa en helthetskänsla. 

Bind ihop din soffgrupp med en matta. Genom att placera din soffa och fåtölj med de främre benen på mattan skapar du en fin inramning och ger rummet en helhetskänsla samt att du slipper snubbla på mattkanten. Har du ett stort vardagsrum låt hela soffan och fåtöljen stå på mattan.

Att välja rätt storlek på mattan till matgruppen

En matta under matgruppen skapar en fin ram runt, ger en ombonad och varm atmosfär samt dämpar akustiken. Hur stor matta under matbordet bör man då ha? Jo, vid valet av matta är det bra att utgå från att både bord och stolar ska få plats på mattan, dvs inga stolsben bör vara utanför mattan. Utgå från bordets storlek och lägg till ca 60 cm runtom bordet. Det finns inget som är så irriterade som när stolsbenen fastnar i mattan, när man drar in stolen för att sätta sig. Ett tips kan vara att se efter hur mycket plats du behöver när du sätter dig vid ditt matbord och lägga till det måttet samt bordets storlek när du väljer vilken mattstorlek du behöver. Det kan skilja sig då olika stolar tar olika stor plats.

Vid placering av en matta under matgruppen bör du utöver storleken även tänka på mattans material. Funkar den under ett matbord som används ofta? Läs gärna mer i vår mattguide för rätt val av matta till din matgrupp.

Hur stor matta ska man ha under ett runt matbord?

Valet av matta till ett runt matbord beror på flera faktorer, inklusive storlek, stil och färg på bordet samt vilken typ av atmosfär du vill skapa i rummet. När det gäller stil och färg kan en neutral matta i en mjuk färg som grå, beige eller elfenbensvit fungera bra med de flesta inredningsstilar och färgscheman. Om du vill lägga till en pop av färg eller mönster kan du välja en matta som kompletterar eller kontrasterar med färgen på väggarna eller andra möbler i rummet.

Till ett runt matbord rekommender vi en rund matta, det ger rummet en mjukare känsla. Även en fyrkantig matta skulle fungera till ett runt matbord. 

Samma princip för att välja matta till ett rektangulärt matbord gäller för runda matbord. 

En tumregel är att mattan bör vara minst 60 cm större än matbordets diameter för att ge tillräckligt med utrymme för stolarna. Detta gör att stolarna kan placeras bekvämt på mattan utan att de riskerar att skrapa på golvet. Till exempel, om matbordet har en diameter på 120 cm, bör mattan vara minst 180 cm i diameter.

Proportionerna i rummet är också viktiga att tänka på för att hitta den bästa passande storleken för mattan och bordet. Om mattan är för liten kan det göra att rummet ser obalanserat ut och om den är för stor kan det göra att rummet ser överbelamrat ut. Så det är en bra idé att mäta rummet noggrant och prova ut olika storlekar för att hitta den bästa passande storleken för ditt runda matbord.

Letar du även efter ett nytt matbord hittar du våra matbord här. Allt från runda, ovala till rektangulära och kvadratiska matbord.

Slutligen, tänk på materialet på mattan. En matta som är lätt att rengöra och underhålla kan vara en bra idé i ett matrum där spill och fläckar är vanliga. En matta som är gjord av slitstarka material som ull eller plastmatta kan också vara ett bra val för att säkerställa att mattan håller sig snygg under många år framöver.

Köp din matta på Living.se

Nu har du förhoppningsvis koll på vilken storlek du ska ha på din matta, men vet du vilket material som passar i vilket rum? Om inte så kan du vara lugn, i Livings Mattguide kan du läsa om de olika materialen och få en bättre förståelse för mattor. På Living erbjuder vi ett stort utbud av mattor, stora och små, runda och rektangulära, och är du nyfiken på våra mattor har vi ett stort utbud av mattor från flera olika leverantörer.

Vi erbjuder fri frakt vid köp över 500kr och det finns möjlighet att köpa till inbärning. Nedan hittar du några av våra favoriter.

Tillbaka till Tips och Guider

Inhouse Group Matta Jazz
-20%
BIG SALE
Inhouse Group från 1 596 kr
Mjukt grafiskt mönster i tålig matta för både inne och ute
Inhouse Group Matta Tripur
-20%
BIG SALE
Inhouse Group från 2 716 kr
Matta med berberinspirerat mönster
Kilroy Indbo Matta Pilas
-20%
BIG SALE
Kilroy Indbo från 436 kr
Vår storsäljare Pilas som passar i alla hem tack vare sina valmöjligheter
Inhouse Group Matta Alba
-20%
BIG SALE
Inhouse Group från 2 076 kr
Wiltonmatta i sköna naturnära nyanser

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr