Stäng
Sista chansen 18/10 Torkelson 15%

Storleksguide - Mattor

För att du lättare ska kunna välja rätt storlek på mattan till vardagsrummet eller sovrummet hjälper vi dig med vad du bör tänka på innan du väljer storlek. Tänk på att både placeringen och storleken är viktig vid valet av matta. Har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss.

Ge ditt sovrum en ombonad känsla

Ge ditt sovrum en mysig och ombonad känsla genom att placera en matta i sovrummet. Utöver den sköna känslan så ger det dig en mjuk och behaglig start på dagen. Att vakna och sätta fötterna på en mjuk matta istället för ett kallt golv gör det lättare att stiga upp på morgen. Vilket även är en anledning till att man vill placera en matta vid sängen. 

Utöver att en matta ger en skön atmosfär i rummet, samlar mattan damm och partiklar som annars skulle virvla runt i luften. Dvs du får en bättre sovmiljö. Tänk dock på dammsuga mattan regelbundet. Tänk även på att en del mattor krymper vid tvätt och det kan vara bra att ta detta under beaktning när du bestämmer storleken på din nya matta.

Både placeringen och storleken spelar in vid valet av matta.

Hur ska jag placera mattan i sovrummet?

Vi rekommender att placera mattan 2/3 under sängen samt att välja en matta som sticker ut ca 50 cm på båda långsidorna samt på kortsidan vid fotänden. Vill man inte lägga pengar på en stor matta, där större delen av mattan inte syns kan man lösa det genom att placera två smalare mattor på långsidorna.

Stor matta 2/3 under sängen

Två mindre mattor vid sängen

Ge vardagsrummet en helhetskänsla med matta

Det är viktigt att mattans storlek anpassas efter möbeln och inte tvärtom. Tyvärr är det många som köper för liten matta till sin soffgrupp, matplats eller sovrum. För soffgrupper är en bra grundregel att mattan ska vara minst lika bred som soffan, men gärna lite längre. Ett annat tips är att ställa soffans främre ben ca 20 cm in på mattan för att binda ihop och skapa en helthetskänsla. 

Bind ihop din soffgrupp med en matta. Genom att placera din soffa och fåtölj med de främre benen på mattan skapar du en fin inramning och ger rummet en helhetskänsla samt att du slipper snubbla på mattkanten. Har du ett stort vardagsrum låt hela soffan och fåtöljen stå på mattan.

Att välja rätt storlek på mattan till matgruppen

En matta under matgruppen skapar en fin ram runt, ger en ombonad och varm atmosfär samt dämpar akustiken. Vid valet av matta utgå från att både bord och stolar ska få plats på mattan, dvs inga stolsben bör vara utanför mattan. Utgå från bordets storlek och lägg till ca 60 cm runtom bordet. Det finns inget som är så irriterade som när stolsbenen fastnar i mattan, när man drar in stolen för att sätta sig. Ett tips kan vara att se efter hur mycket plats du behöver när du sätter dig vid ditt matbord och lägga till det måttet samt bordets storlek när du väljer vilken mattstorlek du behöver. Det kan skilja sig då olika stolar tar olika stor plats.

Vid placering av en matta under matgruppen bör du utöver storleken även tänka på mattans material. Funkar den under ett matbord som används ofta? Läs gärna mer i vår mattguide för rätt val av matta till din matgrupp.

Till ett runt matbord rekommender vi en rund matta, det ger rummet en mjukare känsla. Även en fyrkantig matta skulle fungera till ett runt matbord.

Köp din matta på Living.se

Nu har du förhoppningsvis koll på vilken storlek du ska ha på din matta, men vet du vilket material som passar i vilket rum? Om inte så kan du vara lugn, i Livings Mattguide kan du läsa om de olika materialen och få en bättre förståelse för mattor. På Living erbjuder vi ett stort utbud av mattor, stora och små, runda och rektangulära, och är du nyfiken på våra mattor hittar du dem här: Mattor.

Vi erbjuder fri frakt vid köp över 795kr och det finns möjlighet att köpa till inbärning. Nedan hittar du några av våra favoriter.

Tillbaka till Tips och guider

 

Linie Design Matta Berino
-20%
KAMPANJ
Linie Design från 3 380 kr
Vacker ryamatta som är både lyxig och skön
Finns i flera varianter Pappelina Matta Svea
Pappelina från 415 kr
Vacker enfärgad plastmatta som får liv genom sin vävningsmetod
  • mixed
Linie Design Matta Asko
-20%
KAMPANJ
Linie Design från 620 kr
Matta med snyggt kontrasterande kortsidor
Linie Design Matta Freya
-20%
KAMPANJ
Linie Design från 3 556 kr
Matta i vacker kombination av färger i ett fantastiskt mönster
Strehög-Inhouse Group Matta Alba
Strehög-Inhouse Group från 2 295 kr
Wiltonmatta i sköna naturnära nyanser
Strehög-Inhouse Group Matta Tripur
Strehög-Inhouse Group från 2 995 kr
Matta med berberinspirerat mönster
  • multi
Kilroy Indbo Matta Orlando
Kilroy Indbo från 895 kr
Patchwork i massor av storlekar och färger
Kilroy Indbo Matta Pilas
Kilroy Indbo från 545 kr
Vår storsäljare Pilas som passar i alla hem tack vare sina valmöjligheter

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vi köp över 995kr