Tips och guider / Hem och trender / Att välja pläd & filt

Guide i valet av pläd eller filt

Underbara pläd

Det finns flera olika faktorer att väga in när du ska välja en pläd eller filt. Det första du bör fundera över är vad du vill ha ut av din pläd och filt? Ska den bara vara en snygg inredningsdetalj eller ska den även fylla ett syfte? Är du frusen av dig och behöver lite extra värme när du sitter i soffan och läser? Vill du ha en tunn filt som värmer en sval sommar kväll? Kanske en mjuk och skön pläd för en mysig stund? 

För att du lättare ska kunna välja vilket typ av material som passar dig och din inredning har vi listat några olika material här. Vi tar upp fördelar med de olika materialen och vad du bör tänka på för att ta hand om din filt eller pläd på bästa sätt.

Ullpläd - Klimatsmart

Utöver att vara klimatsmart är ull bra för hälsan, det är ett hållbart material som är biologiskt nedbrytbart. Ullen är ett av våra finaste naturmaterial med egenskaper som gör den unik.

Ull är naturligt självrengörande och antiseptisk vilket innebär att ull inte behövs tvättas lika ofta som andra material. Ull kan ofta vädras i stället för att tvättas.

Ull är temperaturreglerande vilket innebär att när det är kallt ute blir ullen värmeisolerade och håller dig varm så du slipper frysa. Därför är många underställ tillverkade i just ull. Ullen har även en fuktabsorbetade effekt, vilket innebär att ullen transporterar bort fukt och svett från kroppen. Är det däremot varmt ute har tunn ull tvärtom en svalkande effekt.

Ullen kommer från ett fullvuxet får medan lammullen kommer från den första klippningen av ett får som är högst sex månader gammalt. Lammull är mjukare och mer elastisk än ull från ett vuxet får.

Kliar ull?

Visst har man hört att ull kliar, men vad många inte vet är att det är tjockleken på ullfibern som avgör om ullen kliar eller inte. Man brukar mäta ullens tjocklek i mikron (mikrometer), och ”kligränsen” för ull sägs vara 27 mikron. Utöver tjockleken beror det även på hur nära inpå kroppen ullen är, om det kliar eller inte. Har du en pläd i tjock ull tänker du inte på att den kliar då man oftast har pläden ovanpå kläderna.

Klippan Ullpläd Knut
Ullpläd Knut

Olika ullsorter

Mjuk Merinoull

Merinoull kommer från en berömd fårras från Spanien. De sägs ha funnit sen 1100-talet. Merinofåren anses ge den tunnaste, finaste och mjukaste fårullen. Merinoull är extremt lent för att vara ull och känns skön och mjuk mot huden och kliar inte. Det värmer även om det blir blött, och andas väldigt bra. För en pläd i merinoull är det kemtvätt som gäller, men läs alltid plädens tvättråd.

Härligt tjock Gotlands ull

Den gotländska ullen kommer från en svensk fårras som vallats sen vikingatiden. Gotlandsull är härligt tjock, blank och silkeslen. Man kan beskriva Gotlandsullen som en typisk mellankvalité med hög silkighet. Gotlandsullen går att spinna och filta men helst i sällskap av andra kortare och längre ullfibrer. En del ullplädar kan maskintvättas i 30 grader, andra kräver kemtvätt.

Nyzeeländsk ull

Den nyzeeländska ullen är lite mjukare än vanlig ull och är ett skönt material för dig som är lite frusen, då den värmer skönt.

Exklusiv Kashmir

Kashmir kommer från en speciell get från Asien. Kashmirullen är en mjuk och finfibrig ull. Det är ett exklusivt fiber som är stark och värmeisolerande samtidigt som det är härligt mjukt och lätt. För kashmirplädar och filter rekommenderas kemtvätt.

Varumärken på Living

Hos oss på Living Furniture hittar du fina och härliga plädar från flera olika leverantörer. Läs gärna mer om våra olika varumärken här eller spana in hela vårt sortiment av plädar och filtar här.

 

Klippan Yllefabrik

Köper du en Klippan pläd vet du att du får en pläd i god kvalité. Klippan Yllefabrik har tillverkerat plädar och filtar sedan 1879! De arbetar endast med naturmaterial och alla plädar skapas från grunden i deras fabrik. De kombinerar svensk design med stort textilt kunnande.

Se vårt sortiment av Klippan plädar här.

 

Skinnwille

Skinnwille är mer känt för deras fårskinn och fällar i äkta fårskinn, men de tillverkar även plädar i pälsimitation. Mjuka och härliga plädar med en baksida i fin plysch.

Se vårt sortiment av Skinnewille plädar här.

Cozy Living

Vackra plädar med fina mönster hittar vi bland Cozy Livings plädar. En Cozy Living pläd är designad med ursprung från sina nordiska rötter, där material och det estetiska ligger i fokus. Ett danskt varumärke som lever upp till sitt namn.

Se vårt sortiment av Cozy Living plädar här.

 

Pappelina

Pappelina är mest känt för sina färggranna plastmattorm. I Pappelinas plädar hittar några av deras mest populära mönster återskapade i vackra plädar i bomull och en 50-50 blanding av just bomull och ull.

Se vårt sortiment av Pappelina Plädar här.

Bomullspläd & bomullsfilt

Organisk & ekologisk bomullschenille

I många av våra bomullsplädar och filtar hittar du ekologisk bomull, vilket innebär att bomullen odlas utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Ett bra val för både dig och miljön. 

En pläd eller filt i bomull är både skön och värmade mot huden. Den är mjuk och värmer bra när du är lite frusen. Det flesta bomullsplädar och bomullsfiltar kan maskintvättas, vilket kan underlätta när olyckan är framme.

Skapa en ombonad atmosfär med plädar

Att inreda med plädar kan göra underverk när det gäller att skapa en ombonad atmosfär. Dessa enkla, men ändå så kraftfulla, element av inredning är som magiska trollspön som förvandlar ditt hem till en fristad av komfort och avslappning.

Drapera en pläd över soffan för att ge den en omedelbar touch av elegans och gemytlighet. Lägg en pläd på sängen för att skapa en inbjudande känsla som får dig att längta efter att krypa ner där varje kväll. Och glöm inte att ha några extra plädar till hands för gäster - de kommer att uppskatta den omtanke du visar.

Så nästa gång du vill förvandla ditt hem till en fristad av mysighet, tänk på de många möjligheter som plädar erbjuder. Deras enkla skönhet och förmåga att skapa en varm atmosfär gör dem till en oumbärlig del av varje hem. Så var inte rädd att lägga till fler plädar och filtar i ditt hem - du kommer att bli överraskad över hur de kan förvandla ditt utrymme till en inbjudande och hjärtlig oas.

Tillbaka till Tips och Guider

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr