Möbelvård Trämöbler

Med rätt möbelvård kan du förlänga livslängden på dina möbler. Att ge dina möbler lite omvårdnad innan du tar dem i bruk gör också att möblerna håller längre. Här hittar du allt om möbelvård, med tips och trix på hur du på bästa sätt vårdar och tar hand om dina trämöbler.

Allmänna råd om trämöbler

Att ta hand om sina möbler är A och O för att möblerna ska hålla länge. Vi vill göra det lättare för dig som kund att veta hur du ska behandla dina nya möbler och har av den anledningen skapat en guide med tips och tricks – allt för att du ska få njuta av dina möbler länge.

Trävård 

Trä är ett levande material och med levande menas att möbler i trä ändrar färg, utseende och karaktär med tiden. För att få fram olika utseende på möbler i trä använder man olika ytbehandlingar.

Det finns många olika träslag samt flera olika sorters ytbehandlingar. Olika träslag och ytbehandlingar kan kräva olika behandlingar. Det finns dock några saker som gäller för alla träslag:

  • Använd möbeltassar för att skydda golv mot t.ex repor från stolar.
  • Ytan bör utsättas för lika mycket ljus. Flytta runt föremål som t.ex vaser, ljusstakar mm för att undvika nyansskillnader på träet. Dagsljus kan bleka trä och genom att variera var du sätter dina bordsdekorationer får du en enhetligare yta. Redan efter en vecka kan det uppstå ljusare ytor. Av samma anledning kan det vara bra att ta fram iläggsskivor till matbordet (om det finns), så att de får en chans att mogna i takt med resten av möblerna.
  • Använd underlägg för glas/muggar med både kalla och varma drycker.
  • Ställ aldrig något varmt direkt på träytan. Underlägg är ett hett tips.
  • Spiller du på träytan torka upp omedelbart.
  • Dammtorka regelbundet med fuktad trasa och eftertorka med ren och torr trasa.
  • Placera inte möbeln nära en värmekälla då det är risk för sprickbildning om materialet blir för torrt.

Möbler med oljad yta

En oljad yta bör oljas in 2-3 per år eller vid behov. Vi rekommenderar att installations olja din stol eller matbord innan du tar det i bruk. Glöm inte att torka av överskotts olja. Genom att olja in dina möbler förlänger du livslängden och möblerna blir lättare att göra rena om olyckan varit framme. En behandlad yta ger en större motståndskraft mot fläckar från vätskor och spill men oljan minskar även risken för uttorkning och sprickbildning.

Innan du oljar in möbeln måste den rengöras, genom att avlägsna smuts och fett. Använd trärengöring avsedd för ändamålet tex Wood & Laminate Cleaner från Leather Master.

Vid inoljning av din trämöbel var noga med att inte få olja på angränsade material som tex textiler eller tapeter. Torka bort överflödig olja och låt oljan torka ordentligt innan du sätter tillbaka den inoljade möbeln på mattan/golvet eller lägger dukar på bordsskivan.

Det är viktigt att använda rätt möbelolja. Tänk på att det finns olika sorters oljor beroende på om din möbel är vitoljad, gråoljad, naturell osv. Är du osäker på vilken olja du ska använda tveka inte att kontakta vår butik eller kundtjänst för råd. Glöm inte att vara noggrann och läs informationen på förpackningen ordentligt innan du börjar olja in din möbel och följ instruktionerna.

Trävård för oljade ytor

Leather Master White Wood Oil
Trämöbler behöver också kärlek
  • 250ml
Leather Master Möbelolja
Möbelolja för alla obehandlade och tidigare oljade trämöbler

Ytbehandling Trä - Oljat

En smart guide på Leather Masters vanligaste oljor som enkelt visar vilken olja som skall användas när och på vad.

Trävård för lackade ytor

Leather Master Möbelvård Wood & Laminate Cleaner
Avlägsnar smuts och spill på oljebehandlade och lackade ytor

Möbler med lackad yta

Lackade trämöbler kräver oftast mindre underhåll än oljade och vaxade ytor. Om lacken är känslig är det möjligt att lägga på ett lager vax som med hjälp av en trasa eller en borste poleras upp till en jämn och torr yta. För att rekonditionera en lackad yta – till exempel ta bort märken efter glas och muggar – rekommenderar vi att du använder polish. En bra polish rengör ytan och får möbeln att se fräschare och jämnare ut. En skada som trängt genom lacken är svår att laga och kräver oftast specialkunskaper och särskild utrustning. Det är därför viktigt att inte lämna fukt på den lackade ytan då detta kan tränga igenom lacken och ge en oreparerbar fuktskada.

Läs och följ instruktionerna noga och är du osäker tveka inte att kontakta vår kundtjänst. 

Trävård för vaxade ytor

Leather Master Waxoil
Trämöbler behöver också kärlek

Möbler med vaxad yta

Trämöbler som är vaxade ska behandlas med vax. Det är viktigt att inte använda olja på en vaxad yta, då vissa oljor innehåller lösningsmedel som löser upp den vaxade ytan. Vax ger ett bättre skydd än olja men gör ändå att ytan känns naturlig och levande.

När du monterat din möbel är det bra att vaxa in ytan innan du tar den bruk. Därefter bör vaxade trämöbler underhållsvaxas regelbundet, ca två till tre gånger per år. Använd ett vax avsett för trämöbler som tex Wood Vax Oil från Leather Master och glöm inte torka bort överflödigt vax med en torr trasa. Råkar du spilla var noga att torka upp det med detsamma.

Matbord Brooklyn med bordsskiva i hårdvaxolja med vitpigment.

Läs mer här

Möblervårdsguider från några av våra leverantörer hittar du här. 

Rowico Skötselguide

Bord Birger Skötselråd

 

Ta hand om dina möbler och förläng livstiden. Här hittar du alla våra möbelvårdsprodukter.

Tillbaka till Matplatsguiden

Mer möbelvård

Leather Master Chinese Wood Oil
Trämöbler behöver också kärlek
Leather Master Textile Clean & Protect Sa
Skydda och ta bort fläckar på dina möbler
Leather Master Möbelvård Leather Clean Renew Wipes 20
Rengör och skyddar läder
Leather Master Slipsvamp
Slipsvamp till applicering av möbelolja
Leather Master Leather Clean & Protect Maxi
Ta hand om dina skinnmöbler
Leather Master Leather Soft Cleaner
Ta hand om dina skinnmöbler - effektiv rengöringsvätska för möbelvård av läder
Leather Master Leather Strong Effect Cleaner
Ta hand om dina skinnmöbler
Leather Master Textile Protection Sa
Skydda och ta bort fläckar på dina möbler

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr