Tips och guider / Hem och trender / Gardinguide

Gardinguide

Välj rätt gardiner och upphängning

Att välja gardiner behöver inte vara komplicerat. Därför har vi skapat en guide som är enkel och besvarar de vanligaste frågorna kring gardiner och gardinupphängning. Kontakta oss här om du har fler frågor.

Gardinmodeller:       

 • Multibandsgardiner
 • Öljettgardiner
 • Gardinkappa                        

3 typer av gardinupphängning: 

 1. Rynkbandskrok
 2. Fingerkrok
 3. Öljettringar 

Vill du veta mer? Läs vidare för att ta del av våra 10 bästa gardintips och olika upphängningar.

Multibandsgardiner 

Multibandsgardiner har flera upphängningsfunktioner och kan hängas på en gardinstång eller en gardinskena med hjälp av fingerkrokar, rynkbandskrokar eller öljettringar.

 

Öljettgardiner 

Gardiner med öljetter får mjuka och fina veck. Att hänga upp gardiner med öljetter är enkelt och de glider lätt på gardinstången. Tips! Välj en snygg gardinstång som matchar med ringarna.

 

Gardinkappa

Gardinkappa är en smart lösning för att piffa upp små fönster. En gardinkappa är en kort gardin och inte högre än ca 50 cm. Välj mellan öljett- och multibandskappa.

 

Hur ska jag hänga upp gardiner på en gardinskena?   

Har du gardinskenor istället för gardinstång? Då är multibandsgardiner perfekt! Du kan med multiband hänga upp gardinerna med hjälp av rynkbandskrokar eller fingerkrokar. Läs vidare om de olika gardinupphängningar för se vilken som passar din personliga stil bäst. I fingerkrok guiden kan du läsa om de olika fingerkrokarna och deras egenskaper. 

Olika gardinupphängningar

1. Fingerkrok

Vad är fingerkrokar? Det är precis som rynkbandskrok, krokarna skapar vackra veck i gardinen. Fingerkrok finns i flera versioner, de vanligaste är 1,2 och 4-fingerkrok med antingen låg eller hög fattning.

Snabbguide:

 • Låg fingerkrok: Gardinstången döljs.
 • Hög fingerkrok: Gardinstången är synlig.
 • 1-fingerkrok: Mer böljande karaktär.
 • 2-fingerkrok: Ger ett veck som är smalt och enkelt.
 • 4-fingerkrok: Ger tre veck.

Läs mer:

Hur du placerar fingerkrokarna i rynkbandet påverkar hur stora veck du vill ha. Genom att placera fingerkrokarna längre ifrån varandra får du stora veck och mindre veck när du placerar fingerkrokarna tätt.

Det finns olika typer av fingerkrokar beroende på vilken stil du är ute efter på dina gardiner. Vill du att gardinstången ska döljas väljer du en fingerkrok som är låg medan en hög fingerkrok kommer gardinen att hamna lite lägre ner och gardinstången kommer att synas. På bilden kan du se exempel på hur det ser ut med en 4-fingerkrok både med en hög och låg uppsättning.

Trä fingerkroken nerifrån i gardinens fickor. Börja alltid längst ut från båda sidorna från gardinen för att slippa få en veckning vid kanten. Sedan är det bara att trä på fingerkrokarna i öljettringar eller direkt på gardinskenan med krok. 

Låg fingerkork. Hög 4-fingerkrok

 

   

2. Rynkbandskrok

Vill du ha hotellvågor på dina gardiner? Då ska du välja rynkbandskrok som skapar snygga pennveck på dina gardiner.

Trä kroken genom rynkbandets ficka underifrån och upp, sedan hakar du i kroken i ringens eller glidets ögla. Fördela krokarna jämnt över gardiner för att få till ett snyggt veck. Vill du ha tätare veck på gardinen så placerar du krokarna tätare. 

Hur många rynkbandskrokar behöver jag? 
För en enkelgardin (140cm) rekommenderar vi 10 st och 20st för en i dubbelbredd (280 cm). Hur många krokar du behöver beror naturligtvis på hur stora veck du vill ha. Samt gardinens bredd, då det kan skilja sig något åt i måttet beroende på modell. För att få ett fint avslut på sidorna av gardinen är det viktigt att använda ett jämnt antal av krokar. 

Rynkbandskrok

3. Öljettringar

Har du inga öljettgardiner men vill uppnå samma effekt? Med hjälp av öljettringar kan du välja mellan öljettringar med krok eller klämmor som du enkelt sätter fast på gardinen.

Öljettringar med klämmor: 

Med hjälp av öljettringar med klämmor kan du enkelt klämma fast dem direkt på dina gardiner, oavsett om dina gardiner har multiband eller utan något speciellt gardinband påsytt baktill. 

Öljettringar med krokar: 

Vill du använda öljettringar med krokar behöver dina gardiner ha multiband för att du ska kunna trä på kroken. Öljettringar ger en smidig och enkel upphängnig för gardinstång. Det blir även enkelt att dra för fönstret för att avskärma ljuset. 

 

Material och färgval

Att inreda med gardiner kan ge rummet ett lyft och en hemkänsla. Därför är material och färgvalen en viktigt del när man väljer gardiner. Svalare färger öppnar upp rummet och ger en luftigare känsla medan varma färger gör rummet mer ombonat. Har du en mönstrad vägg kan en neutral enfärgad gardin balansera rummet. Matcha gärna färgerna på gardinerna med prydnadskuddar, lampa och andra inredningsdetaljer i rummet för att skapa en sammanhängade stil i rummet. 

En annan viktigt sak att tänka på är att välja rätt gardiner till ett specifikt rum. I sovrummet behöver vi ha det mörkt för att kunna sova, därför är mörkläggningsgardiner praktiskt för att stänga ut oönskat ljus och hålla rummet svalare. 

Här är våra 10 bästa gardin tips! 

10 Bästa gardintips!

1. Välj rätt storlek på gardinerna. - Välj inte för korta eller för långa.

2. Placera gardinstången högre upp ovanför fönstret, för att få en känsla av lyxiga fönster.

3. Fålla gardiner utan att behöva sy – Enkelt och du får ett jämnt avslut på gardinerna.

4. Lager på lager! – Placera en tunnare gardin bakom den tjockare gardinen längst fram.

5. Välj rätt färger på gardinerna så att de är i stil med färgerna i rummet.

6. Låt inte gardinlängderna skymma fönstret! 

7. Tänk på vilket typ av gardin du vill ha i rummet för att uppfylla behovet. Mörkläggningsgardin är perfekt till sovrummet för att ta bort ljuset från fönster. 

8. Glöm inte stryka gardinerna. Detta beror självklart på vilket material gardinen har.

9. En ångsteamer gör det lättare att stryka gardinen. 

10. Har dina öljettgardiner ett tråkigt veck? Du kan med hjälp av tomma toarullar få till vackra veck och få dina gardiner att se mer lyxiga ut! Oroa dig inte toarullarna kommer inte att synas! Börja med att trä i första gardinöglan, därefter en rulle, sedan två gardinöglor, en rulle, två gardinöglor, en rulle och så vidare. 

 

 Tillbaka till Vardagsrumsguiden...

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr