Mattor

Mattor - En viktig del av heminredningen

Mattor

Mattor är en viktig del av heminredningen och fyller många viktiga funktioner, bland annat bidrar en matta till att skapa en varm och ombonad känsla. En matta framhäver soffan, matbordet och till och med golvet den ligger på samtidigt som en matta dämpar ljud och ekningar. Hos oss på Living Furniture hittar du mattor från kvalitetsleverantörer som Linie Design, Kilroy Indbo, Pappelina, Strehög-InHouse Group med flera.


Sortering:
Artiklar per sida:
25 artiklar
Svanefors Ullmatta Ian
Svanefors från 595 kr
Slätvävd matta i ull och jute
Svanefors Matta Madison
Svanefors från 275 kr
Enfärgad bomullsmatta med tuftat mönster
Svanefors Matta Ravi
Svanefors från 425 kr
Klassiskt mönster i tufftad relief
Svanefors Matta Vilde
Svanefors från 595 kr
Vävd bomullsmatta
Svanefors Matta Ninha
Svanefors från 895 kr
Mjukt toftad matta i sköna kulörer
Svanefors Matta Shaggy
Svanefors från 745 kr
Tuftad bomullsmatta i flera storlekar
Svanefors Matta Ninha Rund
Svanefors 1 995 kr
Mjuk och skön matta i runt utförande
Svanefors Matta Amhi
Svanefors från 395 kr
Vävd matta i 100% jute
Svanefors Matta Juty Rund
Svanefors 1 895 kr
Underbar rund jutematta i flätat utförande
Svanefors Matta Alma
Svanefors från 3 495 kr
Tidlös och vacker matta tillverkad av återvunna PET flaskor
Svanefors Matta Juty
Svanefors från 395 kr
Jutematta i flätat naturmaterial
Svanefors Matta Brita
Svanefors från 395 kr
Grafisk matta i 100% jute
Svanefors Gardin Carro 2-Pack
Svanefors 995 kr
Tryckta blå fåglar på skir botten
Svanefors Ullmatta Dylan
Svanefors från 1 495 kr
Matta i 100% ull
Svanefors Matta Stripe
Svanefors från 275 kr
Randig bomullsmatta i olika storlekar
Svanefors Halkskydd
Svanefors från 69 kr
Halkskydd till din matta
Svanefors Matta Eve
Svanefors från 245 kr
Tunn bomullsmatta med melerad botten
Svanefors Matta Jackie
Svanefors från 595 kr
Garnmatta med stilrena ränder
Svanefors Matta Ella
Svanefors från 795 kr
Matta för inom- eller utomhusbruk
Svanefors Matta Jolin
Svanefors från 545 kr
Jutematta med distinkta ränder
Svanefors Matta Maddox
Svanefors från 395 kr
Tuftat relief mönster
Svanefors Ullmatta Jeff
Svanefors från 595 kr
Grafiska ränder i vitt och svart
Svanefors Ullmatta Sita
Svanefors från 695 kr
Reliefmönster i praktisk ull
Svanefors Ullmatta Uma
Svanefors från 4 995 kr
Tjocka flätade fransar
  • Multi
Svanefors Matta Swirl
Svanefors från 445 kr
Tuftad matta med retro influenser
25 artiklar

Stort sortiment av mattor

De flesta av våra mattor är handgjorda varför den ena inte riktigt är den andra lik, men det är del av mattans charm och karaktär. Du hittar mer information om olika typer av mattor i underkategorierna, Handknutna mattor, Vävda mattor, Rya & Luggmattor, Plastmattor, Barnmattor, Lädermattor och Övriga mattor , samt i varje mattas beskrivning. Oavsett vilken matta du väljer kan du vara säker på att den kommer att pryda dit hem i många år. Tänk på att välja en matta som är tillräckligt stor, då möbler gör sig bäst uppe på mattorna, inte vid sidan om.

Vare sig du vill att din matta ska smälta in eller sticka ut så är möjligheten stor att du hittar den perfekta mattan till ditt hem i vårt stora sortiment. Välj och vraka bland handvävda mattor, tuftade mattor, ryamattor, lädermattor med flera

Runda mattor

Har du ett runt matbord i ett rum med raka väggar kan en rund matta lätta upp. Det ger en mjukare känsla i rummet. Är rummet stort bidrar den runda mattan till att det blir ett rum i rummet. Tänk bara på att benen ska få plats på mattan. Går det inte att lätt dra ut stolen kan benen fastna i mattkanten.

I vårt sortiment hittar du både rektangulära och runda mattor. Bli inspirerad och hitta din runda favorit.

Rektangulära mattor

Stora mattor

En stor matta under matgruppen är både snyggt och elegant. Precis som vid runda mattor rekommenderar vi att stolarna ska få plats, just för att de inte ska fastna i mattkanten när man sätter sig och ska dra in stolen. Vill du däremot ha en matta till soffgruppen är det snyggt att sätta soffan en bit upp på mattan samt låta mattan sticka ut en bit på soffans kortsidor.

Fördelen med stora mattor är att de hjälper till att dämpa ljud och tar bort eko. I stora rum kan även en matta hjälpa till att dela upp rummet i mindre rum.

Fakta om mattor - glosor

När man pratar om mattor, pratar man ofta om lugghöjd, dvs höjden på mattan. Luggen varierar med mattyp. Luggen är alla synliga fibrer du ser på ytan och höjden är då höjden eller längden på dessa fibrer. En matta som ofta har lång lugg är ryamattor.

Ett annat begrepp är varp. Varp avser den längsgående tråden som sätts upp i vävstolen och som utgör grunden i en handknuten matta.

Kelimmattor är vändbara mattor, som oftast har ett omvänt färgmönster på baksidan, dvs de är vändbara. Ett exp. är några av Pappelinas mattor tex Matta Boo eller Vera 2.0. I och med att mattan är vändbar kan man säga att man får en matta som håller dubbelt så länge.

Handknutna mattor är unika mattor. Handknutna mattor tillverkas precis som det låter, för hand. I och med att de görs för hand blir inte den ena mattan den andra lik, utan varje matta är unik. Mattor som vävs för hand kan medföra avvikelser i mönster, färg och storlek. Avvikelserna skapar i sin tur en levande och unik produkt.

En handtuftad matta tillverkas också förhand som en handknuten mattan, men med skillnaden att man skjuter in garnet i en uppspänd väv. När vävdelen är klar limmas en baksida i tyg fast. Baksidan bidrar till bättre stabilitet och hållbarhet. Ett viktigt tips är att inte använda handtuftade mattor på golv med golvvärme, då det kan hända att limmet luckras upp och trådar kan lossna. Vilket är inget som kommer att godkännas som reklamation.

Hur avgör man en mattas kvalitet?

Det är många faktorer som vävs in i en mattas kvalité, men en betydande del är antalet knuttar som används per kvadratmeter. Garnets tjocklek påverkar dock antalet knuttar. Tjockare garn innebär mindre antal knutar. Ju fler knutar desto tätare är mattan och ju längre tid tar den att tillverka. Vilket innebär att valet av garn har stor betydelse. Desto finare ull som används, desto bättre kvalité. 

Placering av mattan

Hur stor matta bör jag ha under ett matbord?

Att sätt sig vid matbordet och inte kunna dra in stolen för att den fastnar i mattkanten är både inriterande och frusterande. För att det ska vara lätt att dra ut stolen när du ska sätta dig vid bordet, bör mattan sticka ut ca 60-80 cm utanför bordskanten. Detta innebär att alla stolar ska få plats på mattan, även när de är utdragna och man sitter på stolen. Tänk på att mätta, då det är lätt hänt att man köper för liten matta. 

En annan bra tumregel är att köpa en matta som motsvarar matbordets form, dvs har du ett rektangulärt matbord är en rektangulär matta det bästa valet. Fyrkantigit matbord = fyrkantig matta. Har du däremot ett runt matbord kan du välja mellan en rund matta eller fyrkantig matta, båda skapar harmoni och ett enhetligt intryck i rummet. Väljer du en fyrkantig matta till ett runt bord tänk på att matbordet bör centreras på mattan för att den ska sticka ut lika mycket på alla fyra sidorna.

Hur stor matta bör jag ha vid soffan?

Har du en hörnsoffa eller en soffa med divan är det en bra tumregel att låta mattan sticka in under divanen 1/4-1/2 av soffans djup. På så sätt förankras soffan och du får en fin samhörighet mellan soffa och matta.

Att skapa ett rum i rummet kan lätt åstakommas med en stor matta där hela soffgruppen får plats på mattan, inlusive alla ben. Placera sedan en mer dekorativ matta ovanpå, strax framför soffan ben.

Svårt att välja matta?

Mattor kan vara en djungel och det är inte alltid lätt att välja vilken mattan man ska ha var. För att underlätta för dig har vi skapat en mattguide, där du kan läsa allt om mattor och som hjälper dig i ditt val av matta.

Har du hittat din favoritmatta kanske även matbordet eller soffan ska uppdateras för ett nytt och fräscht intryck. Hos oss på Living hittar du allt till hemmets alla rum.


Umage fåtölj
EngmoDun täcke

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr