Tips och guider / Matplatsen / Matbord - Storleksguide

Storleksguide - matbord

Både form och storlek spelar in vid val av matbord. Vilken form passar till ditt kök eller matrum? Runt, ovalt, rektangulärt eller kvadratiskt?

Ett tips är att börja med att mäta upp hur stor plats du kan avvara av ditt kök till matbordet. Fundera över hur många personer som ska få plats till vardags och till fest. Har ni ofta gäster kan ett längre bord vara ett bra val annars är ett bord med klaff eller ilägg ett bra alternativ om ni inte har gäster så ofta.

Tänk på att det ska vara lätt att ta sig in och ut till alla sittplatser runt bordet. Det är irriterandn när stolen fastnar i mattan eller när bordsgrannen måste resa sig för att du ska komma ut.

Att ge varje person runt matbordet 60cm i bredd är en bra tumregel för att alla ska sitta bekvämt.

Har bordets bredd betydelse?

Ett snabbt svar är ja, men tänk på att olika saker spelar roll. Önskar du bra med avställningsytor för uppläggningsfat, grytor eller dekorationer kan vi rekommendera ett brett matbord. Det flesta matbord är 90 eller 100 cm bredda vilket ger varje person ett djup på 45-50 cm per person. Det är lagom om du vill ha avställningsytor mitt på bordet. Matbord med en bredd på 70 cm ger ett djup på 35 cm per person och är i minsta laget, men funkar om du inte behöver avställningsytor mitt på bordet. Storleken på ditt kök får avgöra hur brett och hur långt matbord du får plats med och vad som fyller dina behov.

Det finns många olika sorters bord och du hittar Livings olika bord här:

Hur många får plats runt ett matbord?

Nedan hittar du en generell uppskattning hur många som kan få plats runt matbordet. För att underlätta har vi delat upp det i runda matbord, ovala matbord och rektangulära matbord. I en del fall går det att få plats med fler runt matbordet beroende på stolens bredd. En generell regel är att räkna med ca 60 cm i bredd per person, men även minst 60 cm i djup. Detta för att dels kunna dra ut stolen när du reser dig och dels för att kunna gå förbi bakom.

Runda matbord

Runda matbord är ett socialt matbord där det är lätt att samtala med alla. Vi erbjuder runda matbord  från Ø80 cm och upp till Ø160 cm.

Hur många får plats runt ett runt matbord?

Ett matbord med en diameter på 80 cm sitter det 2 personer bekvämt. Bord med Ø100cm är perfekt till 4 personer medan ett matbord med en diameter på Ø120cm/Ø130cm sitter 4 personer bekvämt och 6 personer vid behov. Vid vårt största runda bord med en diameter på Ø160cm sitter 6 personer bekvämt och 8 personer vid behov. 

Tänk på att det runda bordets ben spelar in via antalet personer som får plats runt. En trumpetfot är det ben där det är lättast att få plats med flera stolar runt, då stolarnas ben har fri plats. Har matbordet tre eller fyra ben är det lättast att få plats med tre respektive fyra stolar runt, då slipper några av de runt bordet sitta mot ett bordsben. Stolens bredd spelar också in, har du en karmstol tar den mer plats än en tex en pinnstol som inte har armstöd.

Sittplatser vid ett runt bord

Runda favoriter

Dan-Form Matbord Ooid Runt
Dan-Form 8 995 kr
Mjuka former i elegant kombination
Rowico Home Matbord Yumi Runt
-15%
SALE
Rowico Home från 3 226 kr
Elegant matbord i svart, vitt eller ek
Torkelson Matbord Miles 110 Tumpet
Torkelson 4 485 kr
Miles är en serie snygga, trendiga och populära bord i många olika storlekar.
Rowico Home Matbord Carradale Runt A-Ben
-15%
SALE
Rowico Home 13 596 kr
Stort runt bord med massiv trä skiva

Ovala matbord

Ovala matbord förenar det runda matbordet egenskaper med det rektangulära bordet. Det är lätt att föra ett samtal där alla enkelt kan delta samt är det lättplacerat i ett rum med raka väggar. Dessutom är det bättre med plats på kortsidorna än ett rektangulärt matbord.

Två av våra favorit matbord i ovalt utförande är Rowico Filippa Ovalt och Dan-Form Eclipse. Dan-Forms bord Eclipse är 200 cm långt och med de två iläggsskivorna som ingår blir det hela 300 cm långt och det får plats 12-14 personer runt matbordet.

Sittplatser vid ett ovalt bord

Matbord Filippa Ovalt
Matbord Ooid Danform

Ovala favoriter

Dan-Form Matbord Eclipse
Dan-Form från 17 190 kr
En elegant skapelse av Morten Georgsen
Tenzo Matbord Taco Elipse Svart
Tenzo 8 695 kr
Bord med trumpetfot
Rowico Home Matbord Tyler Ovalt
-15%
SALE
Rowico Home 10 196 kr
Ovalt matbord i vacker skandinavisk stil
Torkelson Matbord Joel
Torkelson 17 985 kr
Elegant matbord med två iläggsskivor

Rektangulära matbord

Ett rektangulärt matbord är nog det mest klassiska matbordet och det bord som vi hittar i de flesta hem. En av anledningarna är att det är enkelt att placera, även i mindre kök. Det finns i flera olika längder och bredder samt finns det i många fall möjlighet att förlänga bordet med iläggsskivor. Ibland ingår iläggsskivor andra gånger är det ett tillval och kan köpas separat.

När du väljer ett rektangulärt matbord glöm inte bort att även titta på bordets bredd. För att de ska finnas plats att sitta två personer mitt emot varandra samt plats till tex uppläggningsfat mellan är ett rektangulärt matbord med en bredd på 90-100 cm att föredra. Behövs inte avställningsytor mitt på bordet räcker det med ett matbord med en bredd på 70 cm.

Hur många får plats runt ett rektagulärt matbord?

En bra tumregel är att ge varje person runt bordet 60 cm i bredd. Detta innebär att runt ett rektangulärt matbord med en längd på 120cm sitter 4 personer bekvämt. Vid ett 140 cm sitter det 4-6 personer bekvämt och vid ett längre matbord med en längd på 240 cm sitter 8 personer bekvämt. Tänk på att se efter hur breda dina stolar är, då även det spelar roll.

Sittplatser vid rektangulärt bord

Matbord Everett

Långa matbord

Längd är inget problem när det kommer till Matbord Toulon. Ett av våra längre matbord som har en längt på hela 300 cm och med två tilläggsskivor kan detta bord sträcka sig hela vägen till en fantastisk längd av 400 cm. Redan utan iläggsskivor är detta matbord en generös festplats som kan rymma 10-12 personer. Med iläggsskivor är det plats för 12-14 personer. Ett perfekt bord för dig med stor familj.

Rektangulära favoriter

House Nordic Matbord Montpellier
-20%
SALE
House Nordic 7 884 kr
Modernt och rustikt matbord med korslagda ben
Rowico Home Matbord Brooklyn
-15%
SALE
Rowico Home från 10 196 kr
Klassiskt och stabilt matbord i massiv ek
Torkelson Matbord Exxet U-Ben
Torkelson 10 385 kr
Rustikt och lantligt bord med U-ben
Rowico Home Matbord Carradale A-Ben
-15%
SALE
Rowico Home från 11 896 kr
Stort matbord med massiv skiva

När du hittat ditt matbord kan det vara bra att veta hur stor matta som få plats under ditt matbord. Läs gärna vår guide om mattstorlekar. Söker du mer inspiration för att hitta rätt matbord hittar du alla våra matbord här.

Tillbaka till Matplatsguiden

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
14 dagars öppet köp!
Fri frakt vid köp över 500kr